Het aantal mensen wat in een elektrische auto rijdt neemt toe. Maar waar en hoe moeten deze elektrische auto’s opgeladen worden? Zo zijn er snel laadpalen en de openbare laadpalen waar u een speciale laadpas voor nodig heeft. Als u op zoek bent naar een openbare laadpaal, kunt u via ANWB zoeken naar bijvoorbeeld ‘laadpaal Zoetermeer’.
Normaal ladenBij laadpalen wordt onderscheid gemaakt tussen ‘gewone’ laadpalen en snellaadstations. Laten we beginnen met een regulier laadstation. Hier kunt u kiezen tussen particuliere en openbare laadstations. Als je een eigen (privé) laadstation hebt (wallbox indien gemonteerd aan de muur in plaats van aan een paal), heb je geen abonnement nodig. Dit is meestal vereist voor openbare laadstations. Bij zo’n abonnement hoort een laadpas waarmee je je identificeert bij de laadpaal. Zo weet de leverancier wie de stroom heeft afgenomen en vooral wie moet worden gefactureerd. Bij sommige providers kun je je smartphone gebruiken in plaats van een fysieke laadpas, vergelijkbaar met contactloos betalen op je mobiele telefoon. Deze bars rekenen tegen een “normaal” tarief. Je kunt het beste opladen op momenten dat je de auto niet nodig hebt, zoals ’s nachts thuis of overdag op kantoor. Het duurt ongeveer 5-10 uur om de batterij volledig op te laden, afhankelijk van het type mast en voertuig.
SnelladenAls je onderweg bent en je batterij bijna leeg is, wil je geen 6-10 uur wachten tot de batterij is opgeladen. In dit geval kunt u gebruik maken van snellaadstations. Deze bevinden zich meestal aan drukke wegen, vaak in de buurt van grote tankstations langs snelwegen en kun je vinden door bijvoorbeeld online te zoeken naar ‘laadpaal Den Haag’. Voor het snellaadstation heb je ook een laadpas nodig. Met deze snellaadstations kunt u uw batterijen sneller opladen. In veel gevallen is de accu na 20-40 minuten al voor 80% opgeladen. Het is onhandig om een elektrische auto volledig op te laden bij een snellaadstation, omdat de laadsnelheid na 80% snel daalt. |
Hoe laad ik mijn elektrische auto op?
