Elektro Magazijn
Image default
Bedrijven

Het nut van een thuisbatterij in uw woning

Ondertussen heeft u waarschijnlijk al enkele keren het woord ‘thuisbatterij‘ horen vallen. Deze toestellen komen steeds meer in het nieuws, en we vinden ze ook vaker in woningen terug. 

U vraagt zich misschien af of een thuisbatterij een nuttige investering is. In dit artikel proberen we die vraag te beantwoorden.

Zonnepanelen

Er is geen ontekken aan: zonnepanelen zijn aan een opmars bezig. Met deze zonnecellen produceert u zelf groene energie. Dat zorgt elke maand voor een flinke besparing op uw energiefactuur. Sommige gezinnen kunnen zelfs hun volledig stroomverbruik opvangen met hun zonnepanelen. Hierdoor betaalt deze investering zich snel terug.

Verkeerde timing

Het nadeel van zonnepanelen is dat de timing verkeerd ligt. We zien namelijk een piek in het stroomverbruik tijdens de ochtend en avond, wanneer we thuis zijn, televisie kijken, koken, enzovoort. Maar zonnepanelen behalen hun piekopbrengst rond de middag, als de zon het felste schijnt. Het overschot aan groene stroom gaat dus verloren in het stroomnet.

Thuisbatterijen als oplossing

Een batterijsopslag voor woningen vormt een oplossing voor dit probleem. Deze thuisbatterijen verplaatsen als het ware de opbrengst van de zonnepanelen naar momenten dat u de elektriciteit effectief nodig heeft. Overdag, wanneer de zonnepanelen op volle toeren draaien en het verbruik van de woning laag is, wordt de overtollige elektriciteit in de batterijen opgeslagen. Wanneer we na het werk het kookvuur opzetten, de wasmachine activeren en televisie kijken, wordt er stroom uit de batterijen gehaald. U hoeft dus geen elektriciteit van het net te kopen. 

Thuisbatterijen verhogen dus het rendement van uw zonnepanelen. Omdat de stroom die u anders verloor aan het distributienet nu wordt gebruikt in de eigen woning. Uw ‘zelfverbruik’ zal dus toenemen.

Daarnaast is er nog een bijkomend voordeel. U heeft namelijk een ‘noodgenerator’ in huis. Is er een storing aan het stroomnet, dan heeft u toch nog elektriciteit om de verlichting te laten branden of een strijkje te doen. 

Slim energiemanagement

Het is een goed idee om een thuisbatterij te combineren met een systeem voor energiemanagement. Via domotica software worden alle energiestromen (van het net, de zonnepanelen en de thuisbatterij) op een intelligente manier beheerd. De energiemanager kan bijvoorbeeld automatisch de wasmachine inschakelen of een elektrische fiets opladen wanneer de zonnepanelen een overschot hebben. De overtollige stroom wordt daarna naar de batterijopslag gebracht.

Conclusie

Overzicht van het nut van een thuisbatterij:

  • Hoger rendement van uw zonnepanelen
  • Besparing op uw energiefactuur
  • Backup in geval van een stroomuitval