Elektro Magazijn
Image default
Dienstverlening

Samen wonen met je partner: hoe bereid je dit voor?

Het is misschien een van de spannendste fases in een relatie: samen gaan wonen met je partner. Hoewel men dit proces vaak ziet door een roze bril, is het echter belangrijk dat je goed overweegt wat hier allemaal bij komt kijken. Je zult samen namelijk vele beslissingen moeten maken. Hoe bereid je jezelf het beste voor als je gaat samenwonen met je partner? In dit blog geven we je drie tips hiervoor.

Maak een plan voor de verhuisdagen

Het is verstandig om vooraf een plan te maken hoe jullie al jullie eigendommen gaan verhuizen naar jullie nieuwe appartement. Daarnaast is het ook handig om te kijken of jullie dit volledig zelf doen of bijvoorbeeld hulp inschakelen van vrienden of familie. Uiteraard kun je ook verhuizers inhuren die het zware werk voor je doen.  Dit hangt wel af van de tijd en het budget dat jullie samen hebben. Kijk daarna welke spullen jullie het eerst zullen brengen naar het appartement en welke jullie niet meenemen, maar misschien samen nieuwe items kopen, zoals keukengerei of accessoires voor de woonkamer.

Bespreek samen hoe jullie gaan samenwonen

Samen wonen is niet alleen samen zijn in een ruimte. Er komt daar veel meer bij kijken, dus het is logisch om samen aan tafel te zitten om te bespreken hoe jullie gaan samenwonen. Bespreek bijvoorbeeld de huishoudelijke taakverdeling: wie en wanneer doen jullie de was, hoe gaan jullie de tuin verzorgen en nog andere zaken. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar het kostenplaatje en hoe jullie dat willen regelen. Misschien is het ook een idee om een gezamenlijke rekening te openen voor de boodschappen. Als laatste tip geven we ook dat het handig kan zijn om te bespreken hoe jullie omgaan met privacy en vrije tijd.

Doe onderzoek aan het regel- en papierwerk

Bij samenwonen ontkom je helaas niet aan regel- en papierwerk. Denk bijvoorbeeld aan een samenlevingscontract of testament. In dit document geef je bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als een van de twee personen overlijdt of wanneer de relatie stuk gaat. Een dergelijke testament gaat ook dieper in op de kostenverdeling en de aanspraak op inboedel en pensioen. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar verzekeringen die van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of een verzekering die jullie nog missen. Sommige van deze verzekeringen kan je namelijk aanpassen naar een gezinsdekking, dus dat is ook goed om te weten.