Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Krachtstroom stekker

Wat is een kractstroom stekker?

Een krachtstroom stekker is een elektriciteitsaansluiting die meer vermogen heeft dan een standaard elektriciteitsaansluiting zoals een stopcontact. Uit een stopcontact komt 230 volt. Bij een krachtstroom stekker is dit 400 volt. Krachstroom heeft een driefase-aansluiting. Bij normale stopcontacten is dit een tweefase-aansluiting. Op één draad zit spanning en op de andere draad staat geen spanning. Dit is de nuldraad. Bij krachtstroom worden er drie spanningsdraden gebruikt en één nuldraad. Sommige apparaten hebben meer dan 230 volt nodig. Denk hierbij aan een elektrische fornuizen, een oplaadpunt voor een elektrische auto of lasapparatuur. Als u een apparaat koopt kunt u op het label zien of het op krachstroom werkt. Door het gebruik van een krachtstroom stekker zullen de kosten van geleverde stroom hetzelfde blijven. Wel kan een apparaat dat gebruik maakt van krachtstroom meer stroom verbruiken. Hierdoor kunnen uw elektriciteitskosten omhoog gaan. Daarnaast is in de meeste huizen niet rekening gehouden met krachtstroomapparatuur. Het aanleggen van krachtstroom kan tussen de 800 en 1000 euro kosten.

 

Soorten krachtstroom stekkers

krachtstroomstekkers zijn verkrijgbaar voor verschillende stroomsterkten. Dit zijn 16A, 32A, 63A en 125A. De A staat voor ampère en geeft aan wat de grootte is van de hoeveelheid stroom. Krachtstroom stekkers hebben verschillende kleurcodes deze codes geven het aantal volt aan:

–        Geel    : AC-net 110 volt

–        Blauw  : AC-net 230 volt

–        Rood   : AC-net 400 volt

–        Zwart   : AC-net 480 tot 690 volt

Krachtstroom stekkers worden 3, 4 of 5 polig uitgevoerd. Deze krachtsroom stekkers zijn in twee beschermingsklassen verkrijgbaar. Dit zijn IP44 en IP67. Vaak worden ze uitgevoerd met een water werende schroefverbindingsring en een schroefdop. Om te voorkomen dat je twee verschillende stekkertypes verbind is er een verschil in diameter van de stekkers en door een andere plaatsing van de contacten ten opzichte van een nok.

https://www.elektrotec.nl/1151-krachtstroom-stekker

Gerelateerde artikelen

Tablet werkt niet meer, wat moet ik doen?

Draadloze communicatie

Zonnepanelen van VCtrade.nl