Werknemers die een naaste verliezen; het gaat om ruim drie miljoen mensen die dat in de afgelopen tien jaar overkwam. Het blijkt dat na de dood van hun dierbare veel werknemers in de knel komen met hun werk en baan. Dat bevestigt het onderzoek dat het CNV door Maurice de Hond liet doen. Het CNV liet onderzoeken hoe de relatie tussen rouwen en werken is. Uit het onderzoek van Maurice de Hond kwam een onthutsend beeld van de effecten die (onvoldoende) rouwen op werknemers hebben. Ook blijkt dat werkgevers hun werknemers die een dierbare verloren hebben nog onvoldoende weten te steunen. Eerst wat cijfers:
Impact‘Rouw heeft een enorme impact op de werkvloer. Miljoenen werkenden krijgen ermee te maken. Maar er is nog weinig voor hen geregeld. We vragen werkgevers om rouwende medewerkers goed te ondersteunen. Om (langdurige) uitval te voorkomen. Medewerkers die zich ondersteund weten in zware periodes zijn loyaler en melden zich minder ziek,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
‘Wanneer ga je weer aan het werk?’De voorzitter van het CNV vindt dat “Werkgevers ervoor (moeten) zorgen dat mensen veilig terug op hun werk komen” na een overlijden. Te vaak wordt te snel gevraagd wanneer ga je weer aan het werk? Dit terwijl iemand nog midden in de nasleep zit van het overlijden. Ook na de begrafenis moet nog van alles georganiseerd worden, daarnaast komt nog het afronden van de uitvaart, een gedenkteken of graf sculptuur regelen en bedankjes en brieven sturen naar degenen die aanwezig waren op de uitvaart.
Compassie tonenMensen vinden een collega die iemand verloren heeft ingewikkeld – laten we reëel zijn, veel mensen kunnen niet eens iemand behoorlijk condoleren. Het is makkelijker om snel weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar daarmee voelt iemand zich niet gesteund of gehoord. Bedrijven waarbij het wel goed gaat, nemen al in een vroegtijdig stadium contact op. De leidinggevende moet dit doen en niet een arbodienst op of iemand van personeelszaken.
Handreiking werkgeversDe vakbond heeft een handreiking voor werkgevers gemaakt speciaal over rouwverwerking op de werkvloer. De handreiking bevat veel persoonlijke verhalen en geeft duidelijke en praktische adviezen voor werkgevers. Uit het onderzoek van Maurice de Hond blijkt bovendien dat werknemers die een dierbare verloren een handreiking voor werkgevers hoe om te gaan met rouwen toejuichen. RouwverlofDe helft van de rouwende werkenden vindt de huidige regelingen voor rouwverlof onvoldoende. 51% staat achter een flexibel opneembaar rouwverlof van ongeveer twee weken. Fortuin: ‘Er is geen blauwdruk voor rouwende medewerkers. Maar een flexibel rouwverlof kan helpen. Al is het maar om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen en bespreekbaar te maken bij werkgevers.’
Je partner of kind verliezenHet CNV roept werkgevers op om werknemers die hun partner of kind verliezen extra in het oog te houden. “De klap is bij deze groep enorm”, zegt de voorzitter van het CNV. Het blijkt dat van deze mensen driekwart lange tijd niet meer goed functioneerde. Extra triest is dat 14 procent van deze mensen naast alle ellende rondom het verlies ook nog eens hun baan verloor.”
Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen StokMemorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.
Vrijblijvend adviesGraag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking. Moezelstraat 72 8226LB Lelystad 06-49 351 338
|
https://www.memorabel.nl/ |