Elektro Magazijn
Image default
Management

Rouwende werknemer te weinig ondersteund

Werknemers die een naaste verliezen; het gaat om ruim drie miljoen mensen die dat in de afgelopen tien jaar overkwam. Het blijkt dat na de dood van hun dierbare veel werknemers in de knel komen met hun werk en baan. Dat bevestigt het onderzoek dat het CNV door Maurice de Hond liet doen.

Het CNV liet onderzoeken hoe de relatie tussen rouwen en werken is. Uit het onderzoek van Maurice de Hond kwam een onthutsend beeld van de effecten die (onvoldoende) rouwen op werknemers hebben. Ook blijkt dat werkgevers hun werknemers die een dierbare verloren hebben nog onvoldoende weten te steunen.

Eerst wat cijfers:

  • 9% van de werkenden die een naaste hebben verloren melden zich langdurig ziek
  • 10% van de werkenden die een naaste hebben verloren belanden in een burn-out vanwege de lastige combinatie van rouwen en werken.
  • 16% neemt vakantiedagen op omdat ze niet konden functioneren
  • 20% van de werknemers vindt dat ze te weinig steun van hun leidinggevenden krijgen om goed te kunnen blijven functioneren.
  • 25% van de werknemers vindt zelf dat ze langere tijd niet goed op hun werk functioneren.
  • 26% vindt dat ze te snel weer aan het werk zijn gegaan
  • 33% heeft zich ziek moeten melden
  • 75% van de werknemers die een kind of partner verloren functioneren niet goed meer na het verlies
  • 14% van deze laatste groep verliest bovendien zijn of haar baan.

 

Impact

‘Rouw heeft een enorme impact op de werkvloer. Miljoenen werkenden krijgen ermee te maken. Maar er is nog weinig voor hen geregeld. We vragen werkgevers om rouwende medewerkers goed te ondersteunen. Om (langdurige) uitval te voorkomen. Medewerkers die zich ondersteund weten in zware periodes zijn loyaler en melden zich minder ziek,’ aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.

 

‘Wanneer ga je weer aan het werk?’

De voorzitter van het CNV vindt dat “Werkgevers ervoor (moeten) zorgen dat mensen veilig terug op hun werk komen” na een overlijden. Te vaak wordt te snel gevraagd wanneer ga je weer aan het werk? Dit terwijl iemand nog midden in de nasleep zit van het overlijden. Ook na de begrafenis  moet nog van alles georganiseerd worden, daarnaast komt nog het afronden van de uitvaart,

een gedenkteken of graf sculptuur regelen en bedankjes en brieven sturen naar degenen die aanwezig waren op de uitvaart

 

Compassie tonen

Mensen vinden een collega die iemand verloren heeft ingewikkeld – laten we reëel zijn, veel mensen kunnen niet eens iemand behoorlijk condoleren. Het is makkelijker om snel weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar daarmee voelt iemand zich niet gesteund of gehoord.

Bedrijven waarbij het wel goed gaat, nemen al in een vroegtijdig stadium contact op. De leidinggevende moet dit doen en niet een arbodienst op of iemand van personeelszaken.

 

Handreiking werkgevers

De vakbond heeft een handreiking voor werkgevers gemaakt speciaal over rouwverwerking op de werkvloer.  De handreiking bevat veel persoonlijke verhalen en geeft duidelijke en praktische adviezen voor werkgevers. Uit het onderzoek van Maurice de Hond blijkt bovendien dat werknemers die een dierbare verloren een handreiking voor werkgevers hoe om te gaan met rouwen toejuichen.

Rouwverlof

De helft van de rouwende werkenden vindt de huidige regelingen voor rouwverlof onvoldoende. 51% staat achter een flexibel opneembaar rouwverlof van ongeveer twee weken. Fortuin: ‘Er is geen blauwdruk voor rouwende medewerkers. Maar een flexibel rouwverlof kan helpen. Al is het maar om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen en bespreekbaar te maken bij werkgevers.’

 

 

Je partner of kind verliezen

Het CNV roept werkgevers op om werknemers die hun partner of kind verliezen extra in het oog te houden. “De klap is bij deze groep enorm”, zegt de voorzitter van het CNV. Het blijkt dat van deze mensen driekwart lange tijd niet meer goed functioneerde. Extra triest is dat 14 procent van deze mensen naast alle ellende rondom het verlies ook nog eens hun baan verloor.” 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden mooie en unieke grafmonumenten. We nodigen mensen uit om actief mee te denken bij het ontwerpen van persoonlijke gedenktekens. Monumenten maken we met moderne materialen als RVS, geroest staal en glas. Alles wat we maken is persoonlijk en uniek en wordt door Nederlandse vakmensen gemaakt. Nabestaanden nodigen we graag uit om tussendoor te komen kijken.

 

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

 

 

https://www.memorabel.nl/