Elektro Magazijn
Image default
Toerisme

Bokrijkpark – openluchtmuseum in Genk

bokrijk fietsen door het water

De Belgische provincie zit vol met onderscheidende en unieke attracties. Een levendige bevestiging hiervan was een park genaamd “Bokreik”, gelegen op slechts 10 kilometer van Hasselt aan de weg tussen deze stad en Genk. Het is comfortabel gelegen op een oppervlakte van 5,5 vierkante kilometer in de provincie Limburg en is een originele symbiose van een etnografisch park, een botanische tuin en een speeltuin, die overigens de grootste van heel Vlaanderen is. Al deze pracht is in de open lucht en functioneert het hele jaar door.

Het park heeft zijn eigen ideologische bezieler, die de basis heeft gelegd voor deze originele attractie. Het was Joseph Weins. Hij was het die voor het eerst objecten begon te verzamelen in het hele land, dat later de kern werd van het etnografisch park. Na passende reparatie- en restauratiewerkzaamheden veranderden alle vondsten van Weins in Bokreik-exposities. Het werk aan de oprichting van het museum begon in 1953 en al 5 jaar later, op 12 april 1958, opende de instelling haar deuren voor haar eerste bezoekers.

Het hoogtepunt van de hele Bokrejk kan gerust een verzameling zeldzame oude gebouwen worden genoemd. Het zijn er ongeveer 140. Sommige gebouwen dateren uit de 16e eeuw. De meeste vertegenwoordigen echter de 17e eeuw en de daaropvolgende tijdsintervallen. Aanvankelijk werden alleen gebouwen van historisch en architectonisch belang geselecteerd voor het museum. Later werd het echter de focus van veel andere oude gebouwen. In deze gebouwen kun je huishoudelijke artikelen zien van mensen die eerder woonden, maar ook meubels en diverse huishoudelijke artikelen. Er zijn meer dan 30.000 van dergelijke artefacten in het park De centrale poort naar het park is gemaakt in de verre 18e eeuw en is in zijn oorspronkelijke vorm tot ons leven gekomen.

In Bockrejk is er een unieke kans om te wandelen tussen Belgische boerderijen, huizen van boeren en rijke stadsmensen, schuren, tavernes, pakhuizen, ambachtelijke werkplaatsen, een kapel, kerk te bezoeken of oude molens te zien. Bezoekers slenteren door de binnenplaatsen van het dorp en zien het leven en leven van Belgische boeren. Huisdieren leven op lokale boerderijen onder dezelfde omstandigheden als vele jaren geleden. Veel exposities zijn in vrij goede staat en blijven de functies vervullen die eraan zijn toegewezen. De netjes nagemaakte idylle wordt perfect aangevuld door tuinen met fruitbomen die tussen de gebouwen zijn geplant en moestuinen die door Bokreik-arbeiders werden aangelegd. Dit alles maakt het mogelijk om het leven van de Belgische provincie te zien, van de middeleeuwen tot het begin van de vorige eeuw.

 Het museum verzamelt zorgvuldig de tradities en gebruiken van het eigen land om de opgebouwde kennis over te dragen aan toekomstige generaties en haar bezoekers. Daarom zijn veel bijgebouwen centra van hetzelfde leven geworden als enkele eeuwen geleden. Het museumpersoneel laat bezoekers zich niet vervelen. Ze verkleden zich in de kleding van mensen uit vroegere tijdperken, ze zijn bezig met het weven van manden, oogsten, brood bakken, het land bewerken, handwerken met behulp van oude technologieën en laten zien hoe het vroeger werd gedaan. Op het grondgebied van het park is er een kleine winkel die goederen verkoopt, evenals verschillende lekkernijen die zijn gemaakt volgens oude recepten.

Naast een interessant etnografisch park hebben bezoekers van Bokreik de mogelijkheid om de botanische tuin te bezoeken, waar kinderen huisdieren voeren of rijden op een kar die wordt getrokken door echte boerderijpaarden. Een leuke aanvulling op het bezoek aan Bokrijk is de tijd die de kinderen doorbrengen op de speeltuin. Er is een hele reeks verschillende attracties en allerlei soorten draaimolens, die de kleine bezoekers niet onverschillig zullen laten.

Elk jaar worden er in Bokreik verschillende evenementen georganiseerd. Ze worden bepaald door een centraal thema dat voor het hele jaar wordt gekozen.



https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html