Elektro Magazijn
Image default
Verbouwen

Een veilig magazijn voorkomt ongevallen

Elk magazijn wordt gekenmerkt door het feit dat mensen, goederen, rekken en, last but not least, industriële vrachtwagens samenkomen in een beperkte ruimte. Het maakt niet uit welke soorten stellingen aanwezig zijn of welke opslagprocessen worden gebruikt. Of het nu gaat om opslag op de vloer of een hoogbouwsysteem, of er hoogheffende trucks, vorkheftrucks of kranen worden gebruikt. Het waarborgen van de veiligheid in het magazijn betekent altijd dat een reeks maatregelen moet worden genomen om te zorgen voor een soepele interactie van de afzonderlijke factoren. De uitgangspunten voor een veiligheidsconcept dat alle in het magazijn werkzame personen uitgebreid beschermt tegen ongevallen of letsel in de zin van de Arbowet zijn even gevarieerd als de magazijntypen zelf.

Mensen incasseren vaak de ergste klappen

Doeltreffende veiligheidsmaatregelen beginnen daar waar bij een ongeval of schade de ergste gevolgen te verwachten zijn: bij de mensen zelf. Hier komt ook de Arbowet het duidelijkst naar voren. Iedere ondernemer is verplicht de arbeidsomstandigheden in zijn bedrijf vanuit het oogpunt van veiligheid en gezondheid op het werk te beoordelen. En te streven naar een verbetering van de veiligheid en de bescherming van de gezondheid.

Bij een eerste beschouwing van het risicopotentieel springt de “mens als vervoermiddel” zelf in het oog. Vooral de lichamelijke activiteit van elke collega in het magazijn leidt vaak tot zware belasting en overbelasting van de spiergroepen in de armen en de romp. En soms tot zeer hoge druk- en buigbelastingen van de wervelkolom.

Laden en lossen

Volgens de Verordening betreffende het laden en lossen moeten daarom maatregelen worden genomen en hulpmiddelen worden gebruikt die onder meer rekening houden met de volgende aspecten:

  • Gewicht/omvang en beheersbaarheid van de lading.
  • Inspanning en houding.
  • Klimaat/afmetingen in de ruimte en toestand van de vloer.
  • Hef-/werkhoogte, werksnelheid en transportafstand.
  • Werkvolgorde en hersteltijden.
  • Lichamelijke geschiktheid en beroepskwalificaties.
  • Kleding en schoeisel

De volgende stap in het creëren van een levensvatbaar veiligheidsconcept is het ontwerpen van de interface tussen mens en machine – in dit geval alle soorten industriële trucks – op zodanige wijze dat het hoogst mogelijke niveau van bedrijfsveiligheid wordt gegarandeerd in elke magazijnzone. De kern hiervan is de kwalificatie van vorkheftruckchauffeurs door middel van een gedegen opleiding.

Gerelateerde artikelen

De radiator minder in het zicht met de radiatorbekleding op maat