Elektro Magazijn
Image default
Aanbiedingen

Waarvoor gebruik je het apparaat de micrometer?

Als je op zoek bent naar een meetinstrument om nauwkeurige metingen uit te voeren, is de micrometer wellicht de beste optie. Dit precisie-instrument is ontworpen om zeer nauwkeurige metingen van de afmetingen van objecten te verrichten. In deze handleiding bespreken we wat een micrometer is, hoe je het gebruikt en waarvoor je het apparaat kunt gebruiken.

 

Wat is een micrometer?

Een micrometer is een precisie-instrument dat wordt gebruikt voor het meten van afmetingen. Het apparaat bestaat uit een schuifmaat met een meetkop die uit twee delen bestaat: de bek en de spindel. De bek is vast en de spindel beweegt naar binnen en naar buiten. De afstand tussen de bek en de spindel kan nauwkeurig worden gemeten met een schaalverdeling op de micrometer.

 

Hoe gebruik je een micrometer?

Het gebruik van een micrometer is eenvoudig, maar vereist enige ervaring om nauwkeurige metingen te kunnen verrichten. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen om een micrometer correct te gebruiken:

 

Stap 1: Controleer de micrometer

Controleer de micrometer om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeert en goed werkt. Controleer of de meetkop schoon en vrij van vuil is. Zorg ervoor dat de schaalverdeling duidelijk zichtbaar is en dat de spindel soepel beweegt.

 

Stap 2: Plaats het object

Plaats het object dat je wilt meten tussen de bek en de spindel. Zorg ervoor dat het object zich in het midden van de bek bevindt. Let erg goed op bij deze stap, als je dit namelijk niet goed doet is de kans zeer groot dat de resultaten niet kloppen!

 

Stap 3: Draai de spindel

Draai de spindel met de hendel totdat deze de bek raakt. Draai de spindel vervolgens verder totdat de bek het object vastgrijpt.

 

Stap 4: Lees de micrometer af

Lees de schaalverdeling van de micrometer af om de afstand tussen de bek en de spindel te meten. De schaalverdeling is verdeeld in kleine delen en grote delen. Elke kleine verdeling is gelijk aan 0,01 mm, terwijl elke grote verdeling gelijk is aan 0,1 mm. Tel het aantal kleine en grote verdelingen om de afstand te meten.

 

https://www.hogetex.com/meten/schroefmaten-micrometers