Elektro Magazijn
Image default
Aanbiedingen

Wat is een trowel?

Een trowel (ook wel een vlindermachine) is een gereedschap dat wordt gebruikt bij het aanbrengen en verspreiden van kleine hoeveelheden vloeibare of plakkerige materialen, zoals mortel, lijm en voegmiddel. Het bestaat uit een lang, smal handvat met aan het uiteinde een kleine, platte lepel of schraper.

Werking

Trowels worden voornamelijk gebruikt in de bouw en de tuinbouw, maar kunnen ook handig zijn in andere situaties waarbij kleine hoeveelheden materiaal moeten worden aangebracht of verplaatst. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van overtollig voegmiddel tussen tegels, het aanbrengen van lijm bij het plakken van papier of het aanbrengen van plantenvoeding in een bloempot.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten trowels op de markt, elk met hun eigen specifieke vorm en grootte. Zo zijn er bijvoorbeeld trowels met een rechte rand, gebogen rand of een ronde rand, afhankelijk van het gebruik. Ook is er een verschil in de grootte van de lepel of schraper, afhankelijk van het type materiaal dat wordt aangebracht. Bovendien zijn er trowels met een platte of gebogen handgreep, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.

De juiste keuze

Het is belangrijk om de juiste trowel te kiezen voor het materiaal en de taak die je wilt uitvoeren. Bij het aanbrengen van mortel is bijvoorbeeld een trowel met een rechte rand het meest geschikt, terwijl een trowel met een gebogen rand beter is voor het aanbrengen van lijm. Ook is het belangrijk om de juiste grootte van de lepel of schraper te kiezen, afhankelijk van het te gebruiken materiaal en de hoeveelheid ervan.

Het is ook belangrijk om de trowel goed te onderhouden en te reinigen na gebruik. Dit kan door het gereedschap grondig te wassen met water en zeep, en daarna te drogen voordat het wordt opgeborgen. Zo blijft de trowel in goede staat en kan het lange tijd mee gaan.