Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Uitvindingen: de televisie en de koelkast

Uitvindingen: de televisie en de koelkast

 

De televisie en koelkast zijn niet meer weg te denken uit ons leven. De meeste mensen maken er meerdere keren per dag gebruik van.  Het beïnvloedt vandaag de dag, het leven van alle mensen in Nederland. In dit artikel lees je een stukje over de geschiedenis van de tv en koelkast.

 

Geschiedenis koelkast Nederland

Het is alsof het er altijd al geweest is. Je opent de koelkast en pakt er vers eten en drinken uit. De geschiedenis vertelt ons allen een ander verhaal. Een belangrijke reden dat de koelkast niet zolang bestaat is dat er “vroeger” geen elektriciteit was (en zeker niet bij iedereen thuis). Toch was er lang geleden al de behoefte om voedsel langer te bewaren, dit noemt ment conserveren. In het verleden (en ook nog wel per heden) werd er geconserveerd door middel van drogen, weken, pekelen of konfijten. Door de conserveren kan voedsel langer bewaard worden en behoudt daarnaast ook de smaak van het product.

In de middeleeuwen werd er gebruik gemaakt van ondergrondse kelders. De kelders werden gevuld met ijs en op het ijs werd het voedsel gelegd. Dit zorgde voor een veel langere bewaartijd van het voedsel. Het is een eerste vorm van een soort “koelkast” of “ijskast”.

Rond 1869 is er door een Fransman een koelinstallatie ontwikkeld. Deze koelinstallatie had de Fransman in een laadruimte van een schip gebouwd. Het schip kreeg de naam ‘Le Frigorifique’. In het koelruim werd vlees en andere voedingswaren bewaard, waarmee de Atlantische Oceaan overgestoken werd. Na een reis van 84 dagen was het vlees nog geschikt voor consumptie.

Pas in de 20e eeuw was de eerste koelkast in Nederland op de markt. Het was een eenvoudig model die gebouwd was van hout en compressor en een ruimte om ijsblokjes in te stoppen. Na de 2e Wereldoorlog ging de ontwikkeling razendsnel en kwam er een moderne koelkast op de markt. In de jaren 70 werd de koelkast doorontwikkeld tot een compactere versie. Vanaf dat moment kwamen er ook modellen die goedkoper waren in aanschaf, waardoor het apparaat beschikbaar kon zijn voor meer mensen. De dag van vandaag kent vele soorten, maten en kleuren. Daarnaast is er veel aandacht voor de energiezuinigheid, waardoor veel mensen kiezen voor een A+++ koelkast of koelvriescombinatie. De verkoop van een koelkast gebeurt vandaag de dag met name via internet via de koelkastdiscounters.

 

Geschiedenis televisie Nederland

Philips heeft de Televisie (TV) in Nederland tot ontwikkeling gebracht. Vanaf het begin werd de tv door Philips met reclamecampagnes aan de man gebracht. Dit werd binnen korte een succes.

Vanaf 1948 werden veel televisie uitzendingen in en om Eindhoven verzorgd. Slechts 3 jaar later in 1951 namen de grotere radiozenders deze taak over, zodat ook in andere delen van Nederland de uitzendingen te zien waren en er een groter publiek bereikt kon worden.

In verband met de oorlog vond de Nederlandse overheid dat de mensen zuinig moesten leven. Desondanks waren er in 1961 al 1 miljoen televisie verkocht en werd er voor ongeveer 20 uur per week programma’s uitgezonden. De belangrijkste uitzendingen waren het nieuws, sport en amusementsprogramma’s. Vanaf de jaren 70 was het in Nederland zeer gebruikelijk om een televisie in huis te hebben. Nagenoeg iedereen had een TV. In de jaren 70 was de televisie met name zwart/wit. Echter vanaf dat moment nam de kleurentelevisie in populariteit toe.

Rond 1970 werd er ongeveer 1,5 uur per week televisie gekeken. In de jaren 90 is dit enorm toegenomen. Redenen waarom de televisie veel gebruikt zijn:

  • –          Gezelligheid voor het hele gezin.
  • –          Educatie voor ieder persoon.
  • –          Snel geïnformeerd worden over nieuws en ontwikkelingen.
  • –          Tijdverdrijf

Tegenstaanders van de televisie meende in de jaren 70 en 80 dat de televisie zorgde voor een verslaving. Vandaag de dag is deze discussie niet langer aan de orde. Van de piek is het volgens de laatste cijfers en de mening van deskundigen gedaan. Steeds meer mensen kijken op de computer, ipad of telefoon naar programma’s.