Elektro Magazijn
Image default
Particuliere dienstverlening

Kortsluiting in huis, hoe los ik dit op?

Je wilt natuurlijk snel weer gebruik kunnen maken van al je elektrische apparaten als je last hebt van een kortsluiting. Een elektricien inhuren is dan niet altijd de snelste keuze dus dan kan je het best zelf proberen. Maar hoe doe je dat nou? Dat wordt hieronder uitgelegd, daarna is het ook belangrijk om te weten hoe je nou zo een kortsluiting weer kunt voorkomen, ook dat wordt hieronder uitgelegd.

Zelf kortsluiting oplossen

Als je zelf kortsluiting wilt oplossen dan kan je het beste als eerst kijken waar de stroom eruit ligt, is dat in het hele huis of alleen achter een bepaalde groep? De volgende stap is alle apparaten uit de contactpunten halen, dit doe je in het hele huis of alleen achter de bepaalde groep. Hierbij ligt het er dus aan waar de stroom overal uit is gevallen. Nadat alle apparaten eruit zijn gehaald kan je de stroom weer aanzetten, hierna kan je ze ook 1 voor 1 weer aansluiten. Als alles er weer in zit en de stroom blijft aan dan kan het overbelasting zijn of een ander probleem in de elektrische installatie. Als de stroom na 2 apparaten bijvoorbeeld al uitvalt dan kan het zijn dat dat specifieke apparaat kapot is, gooi deze weg want dit is dan het apparaat wat de kortsluiting geeft, het kan ook altijd nog een ander probleem zijn.

Hoe kan ik kortsluiting voorkomen?

Kortsluiting voorkomen kan helaas nooit voor de volle 100%, er zijn echter wel een paar trucjes waardoor je kortsluiting langer kan uitstellen. Kortsluiting komt namelijk veel voor door overbelasting van de groepenkast om dit te voorkomen kan je dus eenvoudig extra groepen aanleggen waardoor overbelasting minder snel voorkomt. Ook is het soms nodig om je groepenkast te vervangen door ouderdom of omdat deze veel problemen heeft, hiervoor kan je het beste een elektricien inschakelen.