Elektro Magazijn
Image default
Woning en Tuin

Subsidie zonnepanelen: is er nog subsidie in 2023?

Het is nog altijd mogelijk om voor de aanschaf van zonnepanelen subsidies te krijgen. Op die manier wil de overheid het gebruik van duurzame energie stimuleren. Er zijn diverse mogelijkheden om het aankoopbedrag geheel of gedeeltelijk terug te krijgen in 2023. Daarover leer je in dit artikel veel meer.

De btw en saldering

De aanschaf van zonnepanelen kan je doen met gebruik van een btw-korting. Daarnaast is er een salderingsregeling. Dat betekent dat je de btw kan terugvragen op de aanschaf en installatie van je zonnepanelen en benodigdheden. Zo kan je 21% op de aankoopprijs terugkrijgen. In 2023 is overigens door de overheid gekozen om de btw voor zonnepanelen op woningen direct op 0% te zetten. Dat maakt het nog makkelijker. De salderingsregeling heeft betrekking op het wegstrepen van de energie die je opwekt en aan het net levert tegen de energie die je van het net afneemt.

De toekomst van het salderen

Het salderen zal in de toekomst wel anders worden. De huidige regeling bestaat nog tot 2025. Daarna zal worden afgebouwd tot 2031, waarna de regeling zal verdwijnen. Dit betekent dat het voordeel wel jaarlijks iets kleiner wordt. Er is echter wel sprake dat er andere vergoedingen voor in de plaats zullen komen. Dit is dus wel belangrijk om in het oog te houden.

De subsidies op zonnepanelen voor bedrijven

Anders is het voor ondernemers. Daarvoor zijn nog altijd de nodige subsidies op zonnepanelen te krijgen. De overheid wil op die manier sneller de klimaatdoelstellingen die het gesteld heeft bereiken. Dit betekent dat zaken zoals de MIA, KIA, EIA, SDE+ en VAMIL vooralsnog gewoon blijven bestaan. Als je ondernemer bent, dan kan het interessant zijn om hier eens met een financieel adviseur over te overleggen.

Subsidies van lokale overheden

Het is ook nog eens zo dat gemeenten en provincies de inwoners proberen te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Per gemeente en provincie kan dit wel anders uitpakken. Dit kan soms een vaste vergoeding betreffen, maar soms wordt ook een percentage van de aanschafprijs vergoed. Het is slim om online eens uit te zoeken wat er bij jou in de buurt van kracht is op het gebied van subsidies. Overigens zijn er vaak ook mogelijkheden met gunstige leningen. Die zijn er ook voor andere duurzame maatregelen zoals een zonneboiler of warmtepomp het is slim om dit dus ook goed uit te zoeken voor je aankoop.