Elektro Magazijn
Image default
Zakelijk

Autotransporter: open of gesloten?

Autotransporter: open of gesloten?

Wil je een of meerdere voertuigen vervoeren over lange afstanden, of dichter in de buurt? Dan biedt een autotransporter uitkomst. Niet alleen omdat het de meest efficiënte manier is om meerdere voertuigen te vervoeren, maar omdat het zorgt dat je het voertuig veilig vervoert van a naar b. Maar weet je ook welk type autotransporter het meest geschikt is voor jouw transportbehoefte? 

Veel mensen en bedrijven twijfelen tussen de optie van een open of een gesloten autotransporter. Beide aanhangers hebben voor- en nadelen. We zetten in dit blog de belangrijkste voor je onder elkaar, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. 

 

Autotransporters: De voor- en nadelen van open aanhangers

Wanneer je kijkt naar verschillende autotransporters, dan is de open variant het meest herkenbaar. Deze komt namelijk regelmatig voorbij op onze snelwegen. Open autotransporters zijn geschikt om één of meerdere voertuigen te vervoeren. Het voertuig is voor het grootste deel zichtbaar. Wanneer is het voordelig om voor een open autotransporter te kiezen?

  • Lagere kosten: Veel mensen kiezen voor privé of zakelijk gebruik voor een open autotransporter omdat deze (over het algemeen) goedkoper zijn in aanschaf en onderhoud dan de gesloten variant. Dit is interessant wanneer je af en toe voertuigen vervoert, waarbij het niet erg is dat deze worden blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden. 

 

  • Betere luchtstroom: Een open autotransporter zorgt voor een betere luchtstroom rondom de voertuigen. Dit kan voordelig zijn bij het voorkomen van oververhitting tijdens warm weer. 

 

  • Eenvoudig laden en lossen: Het laden en lossen op een open autotransporter is vaak makkelijker is sneller. Bij een gesloten variant heb je vaak meer manoeuvreerruimte nodig. Daarnaast komen er net wat meer handelingen bij kijken. 

 

Niet voor iedere situatie is een open aanhanger de beste keuze. Houd daarbij ook rekening met een aantal nadelen. 

  • Blootstelling aan weersomstandigheden: Is je autotransporter volledig open? Dan worden je voertuigen volledig blootgesteld aan weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en hagel. Dit kan schade veroorzaken aan de auto’s. Zeker wanneer je luxe en exclusieve auto’s wilt vervoeren naar autoshows of wilt bezorgen bij de klant wil je dat deze in perfecte staat aankomt. 

 

  • Stof en vuil: Je voertuigen staan onbedekt op een open aanhanger. Stof en rondvliegend vuil/puin heeft vrij spel om je auto te bedekken. Dit vraagt vaak om extra schoonmaakwerkzaamheden en onderhoud na transport. 

 

Autotransporter: De voor- en nadelen van gesloten aanhangers

Naast de open variant kun je kiezen voor een gesloten autotransporter. Deze herken je aan de kap waardoor de inhoud van de aanhanger niet zichtbaar is bij het transport. Afhankelijk van wat je vervoert, kent de gesloten autotransporter verschillende voordelen. 

 

  • Bescherming tegen weersomstandigheden: Het belangrijkste voordeel van een gesloten autotransporter is dat je voertuigen de hele rit beschermd zijn tegen regen, sneeuw, hagel, zon en andere omstandigheden. Dit vermindert de kans op schade en zorgt dat het voertuig in de best mogelijke staat op eindbestemming aankomt. 

 

  • Veiligheid en beveiliging: Wil je dat je voertuigen extra beschermd zijn? Dan bieden deze autotransporters uitkomt. De gesloten kap biedt een extra laag beveiliging tegen diefstal en vandalisme. Ook zien voorbijgangers niet wat er getransporteerd wordt. Bij exclusieve voertuigen kan dit extra voordelig zijn. 

 

  • Geen vuil op je voertuigen: Gesloten transporters verminderen de blootstelling aan stof en vuil, wat betekent dat de voertuigen schoner aankomen op de bestemming.

 

Net als bij de open autotransporter kunnen er nadelen zitten aan de gesloten aanhanger. 

 

  • Hogere kosten: In tegenstelling tot de open aanhangers zijn de gesloten varianten vaak duurder. Niet alleen in aanschaf, maar ook in onderhoud. Maak voor jezelf de overweging of je doeleinden deze extra investering waard zijn. 

 

  • Beperkte luchtstroom: Door de gesloten structuur kan de luchtstroom beperkter zijn. Dit kan in sommige gevallen leiden tot oververhitting van de vervoerde voertuigen, vooral bij warm weer.

 

Welke autotransporter moet je kiezen?

Weet jij al welke autotransporter het beste past bij wat je wilt vervoeren? Laat je keuze afhangen van je specifieke transportbehoefte en omstandigheden. Wanneer je het liefst de kosten wat lager wilt houden en je vindt het niet erg dat je voertuigen worden blootgesteld aan de weersomstandigheden, dan is een open autotransporter een prima keuze. 

 

Vervoer je met name exclusieve voertuigen waarbij je wilt dat deze goed beschermd zijn? Dan is een gesloten autotransporter op de lange termijn de investering waard. Bij een open aanhanger is de kans groter op beschadigingen, wat weer kan zorgen voor aanvullende kosten. 

 

https://gedion.nl/autotransporters/