Elektro Magazijn
Image default
Zakelijk

Hoe worden stickers gemaakt: 4 simpele stappen

Heb je je ooit afgevraagd hoe deze kleine kleverige schoonheden worden gemaakt? Of wat er gebeurt nadat u uw digitale ontwerp goedkeurt? Wij laten je in een eenvoudige stap-voor-stap gids zien hoe stickers worden gedrukt. Wil je echter direct stickers bestellen? Bekijk dan eens de site van https://www.domingstickers.nl/.

1. Voorbereiding

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste maar onderschatte stap in het proces omdat het invloed heeft op alles wat volgt. De belangrijkste dingen die in dit stadium gebeuren zijn:

  • Tekenen van snijlijnen

  • Afloop toevoegen

  • Registratietekens invoeren om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurig worden gesneden.

  • Kleuren aanpassen aan CMYK om ervoor te zorgen dat ze correct worden afgedrukt.

  • Het artwork in elkaar zetten om de ruimte op het vinyl zo efficiënt mogelijk te gebruiken

  • Exporteren in het juiste formaat

2. Printen

Er zijn veel verschillende manieren van drukken en veel verschillende materialen waarop gedrukt kan worden. Hier richten we ons op Sticker it’s meest populaire methode van afdrukken – digitale offsetdruk. We beginnen met het nemen van 1000m lange rollen printmedia (het door u gekozen materiaal) en leggen deze op de printers.

Onze HP Indigo digitale printer (’s werelds beste digitale printer, geen grap!) neemt de inkt, in pastavorm, en een positieve lading brengt een beeld over op een rubberen deken, één kleur per keer tot een compleet beeld is gecreëerd. Dit beeld wordt dan in één keer op het oppervlak van de media gesmolten om een perfecte registratie te krijgen.

De printer brengt een inktlaag aan die minder dan 15 micron dun is. Ze printen tot 1440 DPI (dots per inch), dus ongelooflijk kleine, ultrahoge resolutie, waardoor verbazingwekkend levendige beelden ontstaan.

De inkt wordt vervolgens uitgehard, en dat gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de technologie:

  • Een HP Indigo gebruikt hitte om de olie van de inkt te verdampen, die opnieuw wordt gecondenseerd en hergebruikt.

  • Een UV-inkjet gebruikt UV-licht om de inkt onmiddellijk uit te harden.

  • Solvent inkjet – laat het solvent na verloop van tijd ‘ontgassen’, meestal 24 uur.

3. Stickers lamineren

Voor sommige van onze stickers brengen we een transparante, beschermende laag aan om de duurzaamheid te maximaliseren. Er zijn veel opties mogelijk, maar ze moeten compatibel zijn met de media en de printtechnologie.

Laminaten kunnen glanzend, mat of met structuur zijn. Vaak is het effect dat u kiest een persoonlijke voorkeur, afhankelijk van het effect dat u wilt creëren.

Het toevoegen van een laminaat beschermt de geprinte laag en geeft deze weerstand tegen zonlicht, krassen, chemicaliën, oliën en de meeste andere dingen die een sticker kunnen ruïneren. Het is een zeer effectieve beschermingsmethode.

4. Stickers snijden

De laatste stap is het snijden in de juiste vorm. Wanneer u uw stickers bestelt, kunt u kiezen uit traditionele vormen zoals vierkanten of rechthoeken, of u kunt kiezen voor een aangepaste vorm door te kiezen voor gestanste stickers.

Die cut stickers krijgen hun naam van een oude snijtechniek zou snijden stickers met vooraf gemaakte metalen ‘matrijzen’.

Echter, tijd en technologie zijn verder gegaan. Om het proces te versnellen, de kosten te verlagen en de nauwkeurigheid te verhogen gebruiken we nu digitaal gestuurde messen of hogesnelheids lasers om stickers te snijden.

Vormen kunnen zo complex zijn als je wilt, maar hoe meer kleine details je hebt, hoe meer kleine randjes je moet wegwerken. De meest duurzame vorm is een cirkel of ovaal, op de voet gevolgd door een rechthoek met afgeronde hoeken.

Drukkerijen die de oude snijmethode met metalen matrijzen gebruiken, rekenen vaak extra voor op maat gemaakte vormen omdat de matrijzen moeten worden gemaakt. Het weggevertje zal zijn of ze je een set-up fee in rekening willen brengen voor je stickers.

https://www.domingstickers.nl/doming/