Elektro Magazijn
Image default
Aanbiedingen

WA of All Risk: wat past bij jouw auto?

WA of All Risk: wat past bij jouw auto?

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen een WA- en een All Risk verzekering voor je auto? Vind je het lastig om te kiezen wat het beste past bij je auto? We geven je graag meer informatie. Alle auto’s in Nederland moeten verplicht WA-verzekerd zijn. Maar wanneer is het handiger om een All Risk verzekering af te sluiten? Die keuze hangt af van je eigen voorkeuren, maar kan ook afhangen van de leeftijd of de waarde van de auto. We vertellen je er graag meer over.

 

Waarom sluit je een autoverzekering af?

In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een auto koopt. Je moet daarom volgens de wet voldoen aan twee factoren:

  1. Je auto moet altijd verzekerd zijn

  2. Je auto moet tenminste WA verzekerd zijn.

Met de goede verzekering voorkom je dat je teveel premie betaalt in verhouding tot de vergoeding die je van de verzekeraar krijgt als je schade hebt aan je auto.

 

Verschillende soorten verzekeringen

Je hebt in Nederland de mogelijkheid om een WA-autoverzekering of een All Risk autoverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je auto WA+ te laten verzekeren. Als je een nieuwe of een dure auto hebt, is het fijn als je de dagwaarde vergoed krijgt als de auto total loss is. De keuze die je maakt, heeft ook te maken met het risico dat je wilt nemen, hoeveel schade wil je zelf betalen? Heb je een oudere en goedkopere auto? Dan durf je misschien wat meer risico te lopen dat je zelf reparatiekosten moet betalen bij schade.

 

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Als je een WA-verzekering afsluit ben je alleen verzekerd voor de schade die je als bestuurder aan de auto of spullen van een ander veroorzaakt. Bij deze verzekering vergoed de verzekeraar dan de schade aan de andere persoon of zijn of haar eigendommen. Heb je schade aan je eigen auto? Die moet je met deze verzekering zelf betalen. Dit is de verplichte verzekering in Nederland. Je kunt er zelf voor kiezen om jezelf ook WA+ of All Risk te verzekeren. 

 

WA+ (beperkt casco)

Met een WA+ of beperkt casco-autoverzekering is niet alleen de schade die je bij andere veroorzaakt verzekerd, maar ook bepaalde schades aan je eigen auto. Hierbij kun je denken aan brand, storm of diefstal. Kies je voor beperkt casco? Dan is dit altijd inclusief WA. De verzekering wordt daarom ook de WA+ verzekering genoemd.

 

All Risk (volledig casco)

Heb je een nieuwe of een hele dure auto? Dan is een All Risk (volledig casco) verzekering voor de meeste mensen de beste autoverzekering. Dit is namelijk de meest uitgebreide autoverzekering die er is. Sluit je deze verzekering af? Dan krijg je zowel schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt vergoed, maar ook schade die je veroorzaakt aan eigendommen of auto’s van anderen. Ook met een All Risk verzekering ben je uiteraard ook WA verzekerd.

 

https://www.inshared.nl/