Elektro Magazijn
Image default
Huishoudelijk

Heb je last van kalkaanslag? Kom hier vanaf door een waterontharder

Wanneer je last hebt van kalkaanslag wil je hier het liefst zo snel mogelijk vanaf. Gelukkig is kalkaanslag aan te pakken, bijvoorbeeld door middel van een ontharder water. Kalkaanslag heeft namelijk verschillende nadelen. Ten eerste kan kalkaanslag slecht zijn voor de gezondheid van je huid en haar. Als er veel kalk in het water zit wordt dit ook wel hard water genoemd. Heb je veel last van hard water? dan is de kans groot dat dit de vetlaag van je huid aantast waardoor je huid droger kan worden. Ook kan hard water er toe leiden dat je huidaandoeningen zoals, acne, eczeem of psoriasis oploopt. 

Het harde water heeft niet alleen effect op je huid maar ook op je haar. De kalkdeeltjes die te vinden zijn in het harde water laten een kalklaag achter op je haar. Dit kan ervoor zorgen dat je haar de natuurlijke glans verliest en dat het haar dof wordt. 

Eerder toe aan een nieuwe wasmachine door kalkaanslag 

Een ander nadeel van te veel kalk in je water kan zijn dat dit schade brengt aan je apparaten. Bijvoorbeeld je wasmachine, deze maakt gebruik van verwarmd leidingwater. Wanneer er veel kalk te vinden is in dit water kan dit de warmte-elementen aantasten in de machine, dit kan ervoor zorgen dat de machine minder goed werkt. Daarnaast zullen de vlekken minder snel uit de kleding gaan bij hard water. Er is dus meer wasproduct nodig om een vlek te verwijderen. Ook komt de kleding minder zacht uit de machine dan voorheen. Uiteindelijk gaan de producten, zoals kleding hierdoor sneller stuk. 

Kalkaanslag tegen gaan met een waterontharder 

De nadelen van kalk kunnen voorkomen worden door een waterontharder aan te schaffen. Op de markt zijn er verschillende soorten waterontharders te vinden. Je hebt waterontharders die werken met een magneetfunctie. Daarnaast zijn er ook waterontharders te vinden die werken door middel van zout. Tegenwoordig is er ook een soort waterontharders, ook wel de zoutvrije waterontharders, die niet werken met zout maar met CO2. 

Hoe gaat een zoutvrije waterontharder in zijn werk? 

Bij een zoutvrije waterontharder wordt CO2 gebruikt om de kalkaanslag op te lossen in het leidingwater. Dit gebeurt door middel van omgekeerde osmose. Zoutvrije waterontharders laten door ervaring zien dat ze erg effectief te werk gaan. Ook zijn zoutvrije waterontharders beter voor het milieu dan waterontharders die wel gebruik maken van zout. De zoutvrije waterontharders zorgen er ook voor dat de levensduur van de apparaten langer is.