Elektro Magazijn
Image default
Huishoudelijk

De stroom uitgevallen? Zo kom je erachter wat het probleem is

Stroomstoringen zijn nooit fijn om te hebben, je wilt natuurlijk genieten van een lekker bakje koffie en de lekkerste broodjes uit de oven. Je wilt dan ook dat het snel opgelost is, gelukkig kan je zelf ook veel doen voordat je een elektricien inschakelt. Je kan bijvoorbeeld zelf zoeken naar het probleem, hieronder wordt goed beschreven hoe je dit het beste kan gaan doen.

Zelf op onderzoek uit

Stroomstoringen ontstaan vaak door een kapot of oud elektrisch apparaat, hier moet je dan ook je zoektocht beginnen. Om te beginnen moet je de stroom op de goede manier uitzetten door het hele huis, daarna kan je alle elektrische apparaten uit de stopcontacten halen. Nu kan je de stroom weer aanzetten. Ook de elektrische apparaten kan je 1 voor 1 weer in de stopcontacten steken. Het kan zomaar zijn dat de stroom weer uitvalt, ga dan terug naar het laatste apparaat weer hebt aangesloten en haal deze uit het stopcontact. De stroom zou dan ook weer moeten werken. Het apparaat wat je als laatst uit het stopcontact hebt gehaald geeft heel waarschijnlijk het probleem, controleer dit apparaat en bij fouten kan je het apparaat repareren of weggooien.

Elektor storingen makkelijk verhelpen

Het kan ook zo zijn dat de stroom is uitgevallen door overbelasting van de groepenkast. Om erachter te komen welke groepen overbelast zijn kan je een aantal dingen doen. Je kan bijvoorbeeld alle elektrische apparaten bij elkaar optellen en de watt berekenen, ook kan je kijken waar er teveel apparaten aangesloten zijn. Je kan dit niet precies weten maar je kan wel een schatting maken en alles beter verdelen. Een elektricien kan je ook inschakelen, niet alleen bij overbelasting maar ook bij kortsluiting. Dit is ook de meest veilige manier om een stroomstoring op te lossen. Zo los je de elektra problemen snel op