Elektro Magazijn
Image default
Bedrijven

Op een makkelijker manier energie besparen door een tijdklok op je apparaten

Als je aan mensen zouden vragen of ze stroom willen besparen om daarmee de kosten te drukken en het klimaat te helpen zeggen ze allemaal ja, als je daarna vraagt of ze dit ook daadwerkelijk doen zou je vaak nee horen. Best stom eigenlijk want het is super makkelijk om te besparen op stroom. 

Wat is een tijdklok

Een tijdklok ook wel een tijdschakelaar genoemd is een apparaat die je aansluit op elektrische apparaten, dit apparaat kan apparaten in- en uitschakelen op bepaalde tijdstippen. Het is erg makkelijk te besturen door de grote ronde schijf die op het apparaat zit. Doordat een apparaat nu om een bepaalde tijd aan en uit gaat wordt er stroom bespaart omdat het apparaat nu niet de hele dag of nacht aan hoeft te staan.

Mechanische tijdschakelaar

Bij deze tijdschakelaar zit er een draaibare schijf aan de voorkant, de schijf loopt van 0 tot 24 uur. Deze tijdschakelaar kan op zo’n manier ingesteld worden dat hij elke dag op hetzelfde tijdstip aan gaat. Alles op deze schakelaar is met het kwartier te bepalen. 

Digitale tijdschakelaar

Een digitale tijdschakelaar is eigenlijk een klein computertje, de tijd op de minuut nauwkeurig instellen kan via dit computertje. Ook kan er een programma gemaakt worden waardoor er voor verschillende dagen andere tijdstippen worden ingeschakeld. 

Verbruik

Het mooie aan de schakelaars is dat ze beide bijna geen stroom verbruiken, de mechanische schakelaar slecht 24 watt per dag en de digitale schakelaar 48 watt per dag. Dit is dus maar 1- en 2 watt per uur. 

Waarvoor worden ze het meest gebruikt?

Tijdschakelaars worden het meest gebruikt op lampen, zo staat het licht altijd aan als je in de ochtend uit bed komt en hoef je het licht in de avond niet uit te doen als je naar bed gaat.