Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Groepenkast uitgeleged

Een korte uitleg van de groepenkast.

Een groepenkast, ook wel bekend als een stoppenkast, moet gemakkelijk te vinden zijn en is waar de elektriciteit in uw huis wordt gecontroleerd en gedistribueerd. Er zijn meerdere zaken te vinden in een groepenkast en hieronder staan er een paar beschreven:

A) Hoofdschakelaar – hiermee kunt u de stroomtoevoer naar uw huis uitschakelen. Mogelijk hebt u meer dan één hoofdschakelaar, bijvoorbeeld als uw huis zonnepanelen of andere elektrische panelen heeft. In dat geval heeft u wellicht een aparte groepenkast.

B) Aardlekschakelaars (RCD) dit zijn schakelaars die een circuit onder gevaarlijke omstandigheden uitschakelen en onmiddellijk de elektriciteit uitschakelen.

C) Stroomonderbrekers – dit zijn automatische beveiligingen in de groepenkast die een circuit uitschakelen als ze een fout detecteren. Ze zijn qua grootte vergelijkbaar met stoppen, maar bieden een nauwkeurigere bescherming.Als ze ‘doorslaan’, kun je de schakelaar gewoon resetten. Maar zorg ervoor dat u eerst de fout verhelpt.

 

Groepenkast repareren

Zekeringen (kunnen worden gevonden in plaats van stroomonderbrekers) – bij vervangbare zekeringen loopt een stuk speciale zekeringsdraad tussen twee schroeven. Als er een fout of overbelastingsstroom door de smeltdraad vloeit, wordt deze heet en smelt deze. De gesmolten zekering verbreekt het circuit, waardoor het defecte circuit wordt losgekoppeld en u veilig blijft.

Raadpleeg altijd een professionele elektricien als u bang bent dat u uw groepenkast moet vervangen. We raden u aan elektricien Rotterdam te gebruiken die is ervaren en betrouwbaar en kan uw groepenkast vervangen, verplaatsen, uit te breiden of een hele nieuwe installeren.

Elektricien Rotterdam bevindt zich in de Madeliefstraat 9, 3083 TA te Rotterdam

https://www.elektricienrotterdam.nu/groepenkast-vervangen/