Elektro Magazijn
Image default
Bedrijven

Je magazijn beschermen tegen de kou

De winter is meteorologisch misschien achter de rug, dat betekent niet dat het niet meer koud wordt. De temperatuur kan in maart en april ook zomaar rond of zelfs onder het vriespunt zakken. Wanneer je in een magazijn werkt is het aannemelijk dat het tijdens werktijden kouder. Dat is, uiteraard afhankelijk van de branche, niet goed voor de producten in het magazijn. In dit blog lees je waar je allemaal aan moet denken wanneer je je magazijn wil beschermen tegen de kou.

Gebruik speciaal werkmateriaal

Sommige producten kunnen slecht tegen lage temperaturen. Metaal is van zichzelf al koud, met lagere temperaturen wordt metaal extra koud. Gebruik materiaal van hout, siliconen of rubber, dat scheelt in ieder geval extreem koude vingers. Wanneer het koud is, is het ook aan te raden om gebruik te maken van diepvriesetiketten, zo blijven je etiketten leesbaar.

Zorg voor droge plekken

Wanneer het koud is, is het geen pretje als er water of vocht te vinden is in je magazijn. Als je per ongeluk is een plas water stapt wordt je niet bepaald blij. Je zal het nóg kouder krijgen. Zorg er daarom voor dat je eventuele droge plekken regelmatig droog veegt. Wanneer een natte plek vaak terugkomt, baken deze plek dan als eerste af met pionnen. Zorg daarna dat de plek gerepareerd wordt.

Denk ook aan je werknemers

Je magazijn is natuurlijk belangrijk om te beschermen, maar belangrijker zijn je werknemers. Je bent wettelijk verplicht om goed voor je werknemers te zorgen, zeker wanneer er sprake is van extreem weer. Denk bijvoorbeeld aan het leveren van (extra) beschermingsmiddelen zoals handschoenen, sjaals, mutsen en een vest. Het is tijdens extreme kou verstandig om je personeel meerdere laagjes aan te laten trekken. Maak verder gebruik van kleding gemaakt van natuurlijke materialen. Synthetische stoffen, fleece uitgezonderd, voelen vaak kouder aan dan natuurlijke materialen zoals wol of katoen. De laatste kledingtip (modepopjes als we zijn) is het bedekken van alle denkbare plekjes op het lichaam. Het hoofd en de handen zijn het meest gevoelig voor lage temperaturen, bedenk dit daarom goed.

Zorg er ook voor dat je de werkdag verkort, eerder laat beginnen of eerder laat eindigen. Sta verder vaker pauzes toe zodat je personeel even kan bijkomen.

Neem deze tips niet met een korreltje zout

Maar regel emmers vol met zout. Het wordt buiten uiteraard glad, strooien is het beste preventiemiddel om te voorkomen dat jij, je personeel en je leveranciers uitglijden. Zout kan je al strooien wanneer de temperaturen rond het vriespunt.