Elektro Magazijn
Image default
Dieren

Regels omtrent de huisvesting en verzorging van (huis)dieren.

Ben je in het bezit van dieren? Dan is de gezondheid en het welzijn van de dieren natuurlijk prioriteit nummer 1. De basisregels zijn dat je je huisdieren niet mag mishandelen en verwaarlozen, maar hopelijk is dat voor iedereen voor de hand liggend en zijn dat niet de regels die we hier moeten beschrijven. Maar welke regels zijn nog meer van belang omtrent de verzorging van je (huis)dieren?

Goede verzorging

Ook goede verzorging is één van de basisregels omtrent je huisdieren. Met goede verzorging bedoelen we dat je dieren voldoende bewegingsvrijheid hebben, dat ze beschermd zijn tegen slechte weersomstandigheden en dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. De dieren moeten verzorgd worden door iemand die daar de juiste kennis en vaardigheden over heeft en zieke en gewonde dieren moeten direct verzorgd worden. 

Je (huis)dieren moeten kunnen leven in een hygiënisch verantwoorde ruimte, voldoende gezond en geschikt voer en water tot hun beschikking hebben en altijd toegang hebben tot verse lucht en zuurstof. 

Huisvesting

Naast goede verzorging is huisvesting ook van belang voor je dieren. Je kunt ervoor kiezen om zelf een hok of stal te bouwen of juist te kiezen voor een prefab dierenverblijf. Voor ieder dier zijn er verschillende voorwaarden voor een goede huisvesting.

In de huisvesting mogen geen materialen gebruikt worden met scherpe randen of andere situaties waardoor het dier zich kan verwonden. Het verblijf moet gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden en de ruimte moet aangepast zijn aan de behoefte van het dier. Dit moet aansluiten op de behoeften die het dier van nature heeft. Denk hierbij aan een dag- en nachtritme of aan interactie met soortgenoten. 

Daarnaast moet de ruimte zo gemaakt zijn dat de dieren niet kunnen ontsnappen en dat er geen ongewenste bezoekers langs kunnen komen bij de dieren, zoals roofdieren of andere huisdieren. Het aantal dieren en de samenstelling van de diersoorten moet zo zijn dat de gezondheid en welzijn van het dier niet benadeelt wordt. 

De basisregels gaan dus voornamelijk over huisvesting en goede verzorging. Heb je nog vragen omtrent de verzorging of huisvesting voor een specifiek dier, vraag dan om advies van een specialist of bij een dierenspeciaalzaak. 

 

https://www.abs-bouwsystemen.nl/constructies/dierenverblijven/