Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Bestaat een winterdepressie wel

Misschien ken je het gevoel wel tijdens de winter. Je voelt je een beetje somber en wilt je bed niet uitkomen. Het is donker en zo voel je je ook. Dit wordt altijd snel winterdepressie genoemd. Is er nou eigenlijk wel een werkelijk depressie of is het gewoon een makkelijke term? De echte naam is een seizoensgebonden depressie. Uit onderzoek bleek dat veel mensen er in de winter last van hadden en wellicht heb jij het ook .

Winterdepressie of niet, je wilt er van af en gelukkig is dit gewoon mogelijk. Dit kan namelijk door zogenoemde Lichttherapie. Dit kun je eenvoudig zelf doen door een bepaalde lamp te kopen. Die geeft blauw licht af wat dezelfde energie geeft als de zon normaal doet. Aangezien de dagen korter zijn zul je de zon minder lang zien waardoor je extra energie nodig hebt die je niet van de zon krijgt. Dan kun je dat nu van deze lamp krijgen. De lamp kun je op het bureau zetten zodat je de hele dag genoeg licht tot je krijgt. Kies dus een goede lamp en probeer het eens uit. Kies voor een blauwe lamp om melatonine aanmaak te reduceren. Wit licht kan ook maar dan heb je meer nodig.

Een depressie in de winter herken je aan twee dingen: vermoeidheid en concentratieverlies. Er is veel behoefte aan eten en slapen. Je krijgt ook sombere buien. Je zult ook merken dat dit elke winter terug komt dus je weet dat het geen onzin is. Je moet er ook een beetje mee leren leven en weten dat bijna iedereen hier last van heeft. Het daglichttherapie wordt het tekort aan daglicht gecompenseerd in het donkere najaar. Het licht zal een signaal naar de hersenen geven om ene hormoon aan te maken. Vroeger kon je deze therapie ergens doen maar nu kun je gewoon zelf een lamp aanschaffen. Kijk online voor het hele aanbod aan lampen om sombere tijden tegen te gaan.

https://shopvoorgezondheid.nl/