Elektro Magazijn
Image default
Gezondheid

Een verkeerde ademhaling

Ademhalen lijkt voor vele vanzelfsprekend, helaas is dit niet voor iedereen zo. Het verkeerd ademen kan veel onverklaarbare klachten met zich mee brengen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, hyperventilatie en ga zo maar door. Deze klachten kunnen goed te maken hebben met je ademhaling. In deze blog kun je een aantal tips lezen die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je ademhaling.

Controle ademhaling

Stress kan je lichaam automatisch sneller laten werken en dus ook sneller laten ademen. Een snelle ademfrequentie zorgt voor bovengenoemde klachten en ook een te kort aan energie. Wat je kunt doen is je adem controleren, daar is een speciale methode voor. Door middel van controle ademhaling kun je je het koolzuurgehalte in de longblaasjes meten, ook wel een controle pauze genoemd.

Oefenen

Oefening baart kunst, probeer “opnieuw” te leren ademen. Elke dag een kwartiertje voor het slapen gaan kan al erg nuttig zijn. Er zijn enorm veel ademhalingsoefeningen te vinden op het internet. Een groot deel van de mensen ademt vanuit de borst, ze noemen dit de borstademhaling. Op deze manier adem je erg hoog en hierdoor vul je maar een gedeelte van je longen met lucht, dit is dus niet bevorderlijk. De beste ademhaling is de buikademhaling, deze ademhaling gaat veel dieper en kost veel minder energie terwijl het juist meer zuurstof oplevert. Begin dus eens met het oefenen van de juiste buikademhaling: leg een hand op je buik en een hand op je borst, probeer dan op beide manieren te ademen en ervaar het verschil.

https://buteyko-limburg.nl/controle-pauze/