Elektro Magazijn
Image default
Industrie

Belangrijke overwegingen bij het kopen van een stoomketel

Stoomketels spelen een cruciale rol in het optimaliseren van de efficiëntie van industriële processen. Het is dan ook van groot belang om een geschikte stoomketel uit te kiezen, passend voor hetgeen waar de stoomketel voor gebruikt gaat worden. Klik hier voor het huren van diverse ketelinstallaties in het geval dat je deze maar tijdelijk nodig hebt. In het geval dat je een vaste stoomketel wilt kopen, kan het handig zijn om een aantal zaken goed te overwegen. Het is immers een flinke investering in iets wat je hoogstwaarschijnlijk voor een lange tijd gaat  gebruiken. De aanschaf van een ongeschikte ketel kan dan ook flink in de papieren lopen. Om dit te voorkomen, lees je in deze blog verschillende zaken die belangrijk en nuttig zijn om te overwegen alvorens je een stoomketel aanschaft.

Veiligheid

Aan machines zoals stoomketels die onder hoge druk en hoge tempraturen werken, zitten altijd veiligheidsrisico’s verbonden. Vandaar dat er ook hoge veiligheidseisen zijn voor het werken met stoomketels. Desondanks is het toch verstandig om bij het uitzoeken van een stoomketel te gaan voor de veiligste optie dat aan de benodigde capaciteit voldoet. Er worden steeds meer nieuwere modellen van stoomketels uitgebracht die extra veilig zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld stoomketels die speciaal ontworpen zijn om het plegen van onderhoud zo makkelijk en veilig mogelijk te maken. Zoek verder goed uit welke training nodig is om met deze ketel te werken en welk onderhoud er gepleegd moet worden om de stoomketel veilig zijn werk te laten doen.

Kosten

Vaak zijn mensen geneigd om bij de aanschaf van producten alleen te kijken naar de verkoopprijs. Bij het kopen van een stoomketel is dit niet verstandig. De kosten zitten hem namelijk niet alleen in het kopen van de ketel zelf, maar ook in het onderhoud van de ketel, de levensduur van de ketel en bijvoorbeeld de kosten van brandstof om de ketel te laten werken. Stel je koopt een ketel die een goedkope verkoopprijs heeft, maar inefficiënt met brandstof omgaat, dan ben je uiteindelijk misschien duurder uit dan met een ketel die efficiënter is, maar een wat hogere verkoopprijs heeft. Oftewel: kijk vooral naar het volledige kostenplaatje en laat je niet verleiden door lage verkoopprijzen.

Capaciteit

Voor bepaalde toepassingen moet een stoomketel meer kunnen presteren dan voor andere toepassingen. Het is daarom belangrijk om goed te kijken voor welke processen de stoomketel ingezet gaat worden en wat voor capaciteit de ketel hiervoor moet kunnen leveren. Kijk hierbij ook vooruit. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een huidig proces wat aangedreven moet worden door een stoomketel zich hoogstwaarschijnlijk zal uitbreiden in de toekomst. In dat geval kan het goedkoper zijn om een investering te doen en om dus bij voorbaat een ketel met een grotere capaciteit aan te schaffen.

Denk vooruit als het gaat om emissie regulaties

In deze tijd is er groeiende zorg en aandacht voor het reduceren van emissies van broeikasgassen, luchtvervuiling en het milieu. Sommige conventionele stoomketels stoten vaak grote hoeveelheden koolstofdioxide en stikstofoxiden uit, die slecht zijn voor het milieu en die ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken. In het belang van de gezondheid van werknemers en het milieu, kun je de uitstoot van de stoomketel die je wil aanschaffen in acht nemen. Bovendien zijn er veel geluiden over het maken van wetten en regels die ervoor zorgen dat de grootste vervuilers bijvoorbeeld extra belasting moeten betalen ter compensatie van hun uitstoot. Ondanks dat dit nu nog niet het geval is, kan het geen kwaad om hierin vooruit te denken en rekening te houden met deze ontwikkeling. Op langere termijn kan dit een hoop geld schelen.