Elektro Magazijn
Image default
Tuin en buitenleven

Tips voor de plaatsing van stopcontacten buiten

Bij de aanleg van een tuin is het een goed idee om enkele buitenstopcontacten te voorzien. Die komen later zeker van pas bijvoorbeeld voor verlichting, een elektrische terrasverwarming of het opladen van elektrische grasmaaier. 

Bij de installatie van stopcontacten buiten zijn er wel enkele richtlijnen om rekening mee te houden.

Stroom uitschakelen

Voordat je start met de installatie van buitenstopcontacten schakel je de stroom uit. Dat doe je door de betreffende groep in de groepenkast uit te schakelen. Controleer nog even met een spanningzoeker om ongelukken te voorkomen.

Voedingskabels

Als stroomkabel/voedingskabel gebruik je een XVB 3G2,5mm². Deze kabel is voldoende dik om stopcontacten te voeden, en heeft een extra bescherming tegen vocht en beschadigingen. Wij raden aan om de XVB kabel in een flexbuis te kopen. 

Diepte

De stroomkabel moet je minstens op een diepte van 40 cm leggen (idealiter 60 cm). Op deze manier is er minder kans op beschadigingen wanneer je bijvoorbeeld een plant verplaatst. 

Inbouw op opbouw

Bij gevels van woningen of garages kan je een inbouw buitenstopcontact plaatsen. Is er geen muur in de buurt? Kies dan voor een opbouw model en monteer het op een paaltje. Let er wel op dat je in- of opbouwdoosjes voor buiten gebruikt (met afdekplaatjes). Die zijn spatwaterdicht. Anders heb je kans op kortsluitingen.

Hoogte

Uiteraard bepaal je de hoogte van het buitenstopcontact zelf. Toch is het een goed idee om deze minstens 25 cm boven de grond te plaatsen. Dan heb je minder last van opspattend water en vuil, en hoef je minder ver te bukken. 

Verbindingen

Wanneer je meerdere buitenstopcontacten die ver van elkaar liggen met elkaar moet verbinden, gebruik je best een bakje met giethars. Deze hars voorkomt dat er later water kan insijpelen en een kortsluiting veroorzaakt. 

https://webshop.electro-colli.be/