Elektro Magazijn
Image default
Zakelijk

Een goed werkende magazijn door middel van WMS

Ontdek hier hoe u de processen van uw magazijn aanzienlijk kunt optimaliseren met behulp van een magazijnbeheersysteem.

Bedrijven van elke omvang en uit alle sectoren kunnen profiteren van het gebruik van geschikte bedrijfssoftware. De systeemvereisten kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van het type bedrijf of toepassingsgebied. Daarom willen we hieronder de vereisten voor een WMS voor magazijnbeheer nader bekijken en laten zien hoe bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van een Warehouse Management Systeem (WMS). WMS is vaak een onderdeel van een ERP-pakket. Maar laten we eerst eens kijken naar digitale transformatie in het algemeen.

Digitalisering vs digitale transformatie

In de alledaagse taal worden de termen “digitalisering” en “digitale transformatie” vaak als synoniemen gebruikt. In feite kan echter een differentiatie worden gemaakt. De term “digitalisering” verwijst in eerste instantie alleen naar het digitaal in kaart brengen of vertalen van analoge processen naar digitale vorm. Hierbij ligt de focus op procesniveau. De term digitale transformatie gaat daarentegen dieper. Het beschrijft de digitale omwenteling buiten het bedrijfsprocesniveau. Het omvat bijvoorbeeld de opkomst van nieuwe, digitale businessmodellen.

Digitale magazijnbeheer

Op het gebied van magazijnbeheer is zowel de digitalisering op procesniveau als de verregaande optimalisatie en herinrichting van analoge processen door middel van digitale transformatie terug te vinden. Hieronder willen we kort bekijken hoe digitalisering of digitale transformatie het huidige magazijnbeheer beïnvloedt. Magazijnbeheer omvat in principe de besturing, organisatie en bewaking van alle magazijnprocessen; d.w.z. alle veranderende maatregelen in het magazijn. Het brengt zo de processen van goederenontvangst, goederenuitgifte, picken, verzenden en voorraad samen. Sommige bedrijven gebruiken hiervoor bijvoorbeeld spreadsheetprogramma’s. Via deze systemen kunnen in principe ook magazijnprocessen worden aangestuurd. In het tijdperk van digitale transformatie zijn er echter afzonderlijke systemen die veel meer voordelen kunnen opleveren.

Warehouse Management Systeem (WMS)

Warehouse management systemen (kortweg WMS) zijn speciaal ontworpen om de processen van corporate warehouse management digitaal in kaart te kunnen brengen en te ondersteunen. Ze kunnen afzonderlijk of als module van een volledig ERP-systeem worden gebruikt. ERP staat voor Enterprise Resource Planning; planning van zakelijke middelen. Dit zijn systemen waarmee alle interne processen digitaal in kaart kunnen worden gebracht en aangestuurd. Zo ontstaat er een soort digitaal beeld van uw eigen bedrijf. Vaak komt er ook een TMS-module bij een WMS-module.

Magazijnbeheer met ERP

Binnen het systeem kunnen vervolgens processen zodanig worden aangestuurd en geoptimaliseerd dat de in het bedrijf aanwezige middelen zo efficiënt en met gevoel mogelijk worden ingezet. Het is in principe niet mogelijk om te generaliseren of een aparte WMS-oplossing nodig is en of het WMS ook als onderdeel van een holistisch ERP-systeem kan worden bediend. Er moet echter in ieder geval voor worden gezorgd dat de uitwisseling van informatie tussen beide systemen zo naadloos mogelijk verloopt. In de wereld van vandaag zijn data van onschatbare waarde. Dit werkt het beste met relevantie, zodat de gegevens die voor bedrijven beschikbaar zijn, transparant zijn voor wie alle relevante bedrijfsgebieden kan verwerken en verstrekken. Op deze manier werden datasilo’s afgebroken. Er is ook geen handmatige gegevensoverdracht van het ene systeem naar het andere nodig. Dit gaat niet alleen gepaard met meer inspanning, maar ook met mogelijke transmissiefouten, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van de gegevens.