Elektro Magazijn
Image default
Bedrijven

Het belang van goede verlichting in een magazijn

Magazijnen zijn al zeer lang een essentieel onderdeel van onze handelseconomie. Maar met name in de afgelopen jaren hebben de magazijnactiviteiten een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Dit is vooral te danken aan de technologieën en de logistieke inzichten die we nu tot onze beschikking hebben.

Vroeger wist men misschien niet eens hoeveel iets alledaags als verlichting je humeur, productiviteit en bedrijfsprocessen beïnvloedt. Dankzij belangrijke studies en onderzoeken weten we nu hoe bepaalde aspecten die in eerste instantie onbelangrijk lijken uiteindelijk toch onze kwaliteit van het leven beïnvloeden. En dat geldt ook voor de bedrijfsomgevingen.

Dit heeft ertoe geleid dat ook veel logistieke experts steeds dieper hebben geanalyseerd hoe magazijnverlichting de bedrijfsprocessen beïnvloedt. De conclusie hiervan is dat een goede verlichting in de magazijnen een grote rol speelt bij het gebruik van die ruimte.

Er zijn bijzonder veel dingen waar je rekening moet houden als het om magazijnverlichting gaat. Waaronder de industrie normen, het budget, de esthetiek en bruikbaarheid. Vanuit een ondernemer standpunt volgen hieronder de belangrijkste voordelen van een adequate magazijnverlichting.

Energie-efficiëntie

Dit is de allerbelangrijkste reden waarom je wilt overwegen om de verlichting in jouw magazijn te verbeteren. De moderne LED lampen verbruiken immers slechts een fractie van de energie die traditionele lampen gebruiken om hetzelfde licht te produceren. En ze zijn bovendien veel duurzamer.

Verbeterde veiligheid van werknemers

Magazijnen zijn zeer vatbaar voor ongevallen op de werkplek. Dit omdat de werknemers vaak zware machines moeten bedienen, efficiënt moeten zijn en de goederen met zorg moeten behandelen. Met de juiste verlichting kunnen de meeste ongelukken vermeden worden. Omdat men dan veel beter kan zien wat zich voor (of boven) hen bevindt.

Minder werk fouten

We hebben licht nodig om de alledaagse taken uit te kunnen voeren. Dit zowel overdag als ‘s nachts. Een slecht verlicht magazijn zal niet de gewenste resultaten opleveren. Simpelweg omdat niemand dan zijn of haar taken correct uit kan voeren. En dan vooral als deze taak het manoeuvreren van kleine, complexe of kwetsbare items inhoudt.

Voorkomt schade

Slecht zicht en een slechte verlichting kunnen er ook toe leiden dat goederen verkeerd worden geplaatst of beschadigd raken. Iets wat tot omzetverlies leidt. Een adequate verlichting vermindert daarentegen deze fouten en beschermt de artikelen en producten tegen een fysieke schade.

Streef naar een optimalisatie

Veel magazijnen hebben hoge plafonds, brede vloeroppervlakken en veel hoge stellingen. Je moet met al deze aspecten rekening houden bij het bepalen van je ideale verlichting.

Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voor je met het vervangen van de verlichtingsarmaturen begint. Neem bijvoorbeeld zeker even de tijd om erachter te komen of je het magazijn op een manier kunt herschikken die efficiënter voor jouw bedrijf is.

Gangpaden profiteren daarbij het meest van lage, lineaire verlichting. Terwijl de grote ruimtes lampen met veel meer vermogen nodig hebben om deze optimaal te verlichten. Lichtkoepels vinden ook op een brede schaal diverse toepassingen om het effectief extra daglicht in een magazijn brengt. De versies die gemotoriseerd geopend worden, zullen zelfs de broodnodige frisse lucht in een magazijn aanvullen.

Denk vooral voor op de lange termijn

Sommige ondernemers onderschatten de lange termijn kosten van een optimale magazijnverlichting en krijgen uiteindelijk spijt van hun beslissing. Het is per slot van rekening een feit dat de initiële kosten van de aanschaf en installatie van een beter verlichtingssysteem onbeduidend zullen zijn.

Als je van plan bent om nog vele jaren een succesvol bedrijf te runnen, dan moet je zeker de juiste energiezuinige opties kiezen. Het gebruik van LED verlichting en passieve lichtbronnen zoals lichtkoepels zullen absoluut aanzienlijke kostenbesparingen opleveren.