Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

De juiste ontvangstkop (of LNB) voor uw schotel

De juiste ontvangstkop (of LNB) voor uw schotel

 

Er zijn heel veel verschillende ontvangstkoppen. Single, Twin, Quad of een Triple LNB? Het lijkt allemaal erg ingewikkeld maar dat valt reuze mee. Je kunt je keuze makkelijk maken door jezelf af te vragen wat je waar wilt zien. Hoeveel ontvangers heeft u in huis? En hoeveel satellieten wilt u graag ontvangen?

 

 

Wat is een LNB (ontvangstkop) eigenlijk?

 

Heel simpel gezegd is een LNB (Low Noise Block) een soort versterker van het signaal. De kop ontvangt dus (zoals de naam al verklapt) het signaal en blokkeert het de ruis van de satelliet. Wat overblijft is een helder signaal van uw favorieten zenders. Samen met de schotel behoort de LNB tot de buitenunit en is het een essentieel onderdeel van uw satelliet ontvangst systeem.

 

Voor elke wens is er een LNB type. Ook voor merken is er een grote keuze. Hieronder vindt u een overzicht en korte uitleg van de meest gebruikte LNB’s. Al deze LNB’s zijn uiteraard te vinden in onze webshop op electro-sat.

 

Single LNB: Deze ontvangstkop heeft één uitgang voor een enkele satellietontvanger met DVB-S2 tuner;

 

Twin LNB: Een Twin LNB heeft 2 uitgangen voor 2 ontvangers. Deze ontvangers moeten uiteraard voorzien zijn van een satelliet tuner.

 

Quad LNB: Met 4 uitgangen die verdeeld zijn in 4 kwadranten is deze LNB alleen bruikbaar in combinatie met een multiswitch.

 

Octo LNB: 8 uitgangen voor 8 ontvangers met 1 tuner. Ook te gebruiken voor bijvoorbeeld 2 ontvangers met beide een quad tuner.

 

Een Duo (of Monoblock) LNB is een ontvangstkop voor ontvangst van meerdere satellieten gelijkertijd. Ook deze komt in verschillende types, soorten en merken. Hieronder ziet u de meest gebruikte en meest populaire Monoblock LNB’s.

 

Duo LNB  (19.2º – 23.5º (4:3) of 13º en 19.2º (6) ): Het lijkt op een ingewikkelde formule, maar dit zijn de specificaties van een Duo LNB. Een Duo LNB kan twee satellieten ontvangen en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Single, Twin, Quad. Zoals hierboven te zien zijn dit dus uitvoeringen met verschillende aantal uitgangen. Geschikt voor een schotel van 60 tot 80 centimeter.

 

Triple LNB  (19.2º – 23.5º – 28.2º): Voor ontvangst van tot wel drie satellieten tegelijk. Verkrijgbaar van verschillende merken. Geschikt voor 60 tot 80 centimeter schotels. De Triple LNB is alleen leverbaar in Quad uitvoering.

 

Quad LNB  (9.0º – 13.0º – 19.2º – 23.5º): Een quad monoblock LNB  voor ontvangst van satellieten. Geschikt voor schotels van 70 tot 90 centimeter. Alleen geschikt voor het zuidelijke gedeelte van Spanje, Portugal en Italië. Gebruik in deze gebieden altijd aparte LNB’s per satelliet in combinatie met een multiweed).

 

Unicable Quad LNB: Een nieuwe techniek speciaal ontworpen vanwege de vraag naar een oplossing met minder kabels door het huis. Deze LNB type heeft 4 uitgangen met 1 kabel. Geschikt voor 4 single ontvangers, twee Twin ontvangers of 1 receiver met 4 DVB-S2  tuners. Alleen voor 1 satelliet signaal te gebruiken.

 

Wilt u meer weten over LNB’s, schotels en satelliet ontvangst? Neem dan een een kijkje op electro-sat.nl.

 

https://www.electro-sat.nl/