Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Goed onderhoud van beveiligingscamera’s

Net als alle andere spullen hebben ook je beveiligingscamera’s het juiste onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Camera beveiliging is essentieel om een goed, stabiel en werkend bewakingssysteem mogelijk te maken. Het heeft geen zin om je beveiligingscamera’s te plaatsen en er vervolgens niet meer naar om te kijken. Je moet de staat van de draden, besturingsapparatuur en de camera zelf regelmatig controleren. Naast het controleren moet je er ook voor zorgen dat de camera goed beeld weergeeft. Spinnenwebben en ander vuil moeten dus regelmatig worden verwijderd. Daarnaast moet je ook regelmatig de digitale gegevens opschonen. Dit alles is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alles in je bewakings- en beveiligingssysteem in optimale staat blijft. Zonder goed onderhoud kunnen je beveiligingscamera’s belangrijke beelden in kritieke situaties mogelijk niet goed vastleggen. Meestal kost het onderhoud van beveiligingscamera’s niets, omdat je het zelf kunt doen. Alleen als er bepaalde problemen zijn, zoals schade, kapotte apparatuur en software problemen, heb je de hulp nodig van een bedrijf die daar die een vergoeding voor zal vragen.

Onderhoud van beveiligingscamera’s

Ten eerste moet je je beveiligingscamera’s en alle draden controleren. Zorg ervoor dat er geen zichtbare beschadigingen op zitten, vooral niet op de cameralenzen. Het is essentieel dat je de cameralenzen schoonhoudt om onduidelijk beeldmateriaal te voorkomen. Meestal moet je het stof dat zich in de loop van de tijd op de lens heeft opgehoopt even wegvegen. Je moet ook controleren of je beveiligingscamera’s nog stevig zijn vastgeschroefd. Het laatste wat je wilt is dat je beveiligingscamera’s eraf vallen of waaien bij een storm. Het is ook een goed idee om al je bedrading af te stoffen en de stekkers te controleren. Als je beveiligingscamera een bewegingsdetectie functie heeft, moet je ook controleren of deze correct werkt. Vergeet bij stationaire camera’s niet om de positie te controleren na het schoonmaken. Het is belangrijk om ze in een positie te hebben waar ze in staat zijn om het gebied volledig vast te leggen.

Onderhoud van besturingsapparatuur

De besturingsapparatuur heeft ook onderhoud nodig, omdat het de beveiligingscamera’s laat functioneren. Dat betekent dat je de integriteit van de apparatuur moet controleren zoals de monitoren, schakelaars, multiplexer, videorecorder en DVR. Hier controleer je ook aspecten als de helderheid en het contrast van je beveiligingscamera’s en de gegevens opslagcapaciteit voor de opgenomen beelden.