Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Hoe de maanlanding heeft gezorgd voor de kruimeldief

Het is alweer ruim 50 jaar geleden dat de eerste mens ooit de eerste stap op de maan zette. De naam Neil Armstrong zullen we dan ook niet snel vergeten. Voordat het zover was zijn er eerst aardig wat jaren hard werken aan voorafgegaan en de hele operatie heeft miljoenen dollars gekost. Toch hebben we er nog steeds profijt van. Veel dingen die we nu namelijk vanzelfsprekend vinden, zijn afkomstig uit de ruimtevaart.

Bekend geworden door de ruimtevaart

We kunnen het ons misschien niet voorstellen maar zowel de smartphone, de Nike Air Max, klittenband en ook de kruimeldief zijn afkomstig uit de ruimtevaart. Als deze dingen in de ruimtevaart geen functie hadden gehad waren ze nu een stuk minder bekend geweest. Sommige dingen zijn ook speciaal ontworpen om het de ruimtevaarders eenvoudiger te maken. Bijvoorbeeld de draadloze koptelefoon, zodat de ruimtevaarders handsfree en zonder draden met elkaar konden communiceren.

Of de anti-kraslens die nu ook gebruikt wordt in zonnebrillen maar in de ruimtevaart voorkomt dat de lens van de astronaut krast. Of de CT-scan waarmee zeer gedetailleerde foto’s gemaakt kunnen worden. Ook het waterzuiveringssysteem wat nu in zwembaden wordt gebruikt is ontwikkeld in de ruimtevaart. Hierdoor konden de astronauten water drinken. Of wat dacht je van dat simpele isolatiemateriaal wat in je woning zit? Ooit ontwikkeld voor in de ruimte om extreme temperatuurverschillen tegen te gaan. Dan is er nog de babyvoeding, de oor thermometer of het hydraulische gereedschap.

Van monsters opzuigen tot opruimhulp

De kruimeldief werd in de ruimtevaart gebruikt om monsters te nemen op de maan. Deze kleine stofzuiger was het resultaat van een samenwerking tussen NASA en Black en Dekker tussen 1963 en 1972. Vandaag de dag is de kruimeldief nog steeds een zeer handig gereedschap. Alleen wordt hij door ons eigenlijk gebruikt om kruimels, stof en andere kleine stukjes afval op te ruimen. Alles wordt opgevangen in een reservoir dat geleegd kan worden. Het apparaat kan overal worden gebruikt omdat het geen snoer heeft wat voortdurend op het elektriciteitsnet aangesloten moet zijn.

Zelf weten wat de technologische ontwikkelingen hebben gebracht? Lees dan de kruimeldief test.