Elektro Magazijn
Image default
Gezondheid

Klaar met het dragen van een bril of contactlenzen? Misschien bent u geschikt voor lensimplantaten!

Lensimplantaten zijn, net als ooglaseren, een manier om weer scherp te kunnen zien zonder dat je een bril of contactlenzen hoeft te dragen. Een lensimplantatie is een goed alternatief voor mensen die niet in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling. Ogen laseren is bijvoorbeeld niet mogelijk op het moment dat het hoornvlies te dun is of de refractie afwijking te hoog is. Bij lensimplantatie wordt er een kunststof lens in je oog geplaatst, zodat je weer scherp gaat zien.

Soorten lensimplantaten

Er zijn twee mogelijkheden op het gebied van lensimplantatie. De voorzetlenzen zijn geschikt voor mensen tot ongeveer 50 jaar en de vervanglenzen van mensen boven de 50 jaar oud. Een voorzetlens wordt voor de eigen ooglens geïmplanteerd. Deze behandeling is met name een oplossing voor jonge mensen met hoge cilinders en/of hoge sterktes in het oog. De vervanglens wordt ingebracht als vervanging van je eigen ooglens. De reden dat deze behandeling bij oudere mensen wordt toegepast is dat de ooglens vanaf 50 jaar stugger wordt en er vaak leesklachten ontstaan. Na de behandeling heb je geen bril of lenzen meer nodig voor dichtbij of veraf. Een voorzetlens helpt vooral om verder te zien.

De behandeling

Voor de behandeling verdooft de oogarts je oog met oogdruppels. Dit zorgt ervoor dat je geen pijn voelt en de knipperreflex verdwijnt. Vervolgens maakt de oogarts een minuscuul sneetje van ongeveer 2 millimeter aan de rand van het hoornvlies. Afhankelijk van de behandeling verwijdert de behandelend arts de natuurlijke ooglens. Ten slotte wordt het lensimplantaat met uiterste precisie in het oog geplaatst. Lensimplantatie is een veel voorkomende routine operatie in Nederland. Er wordt, in tegenstelling tot het laseren van de ogen, slechts één oog per keer behandelt. Als het sneetje in je oog hersteld is, kan je andere oog behandeld worden. De behandeling is pijnloos en duurt ongeveer 20 minuten.

Wanneer ooglaseren niet mogelijk is

Doorgaans wordt er voor lensimplantaten gekozen als ooglaseren niet mogelijk is door een te dun hoornvlies of een te grote sterkteafwijking. Er wordt altijd eerst een vooronderzoek uitgevoerd om te bepalen welke methode het best bij jouw persoonlijke situatie past. Zo is ieder oog uniek in grootte, kromming en diepte. Ook jouw eigen wensen en behoeften spelen een rol, zoals bijvoorbeeld je wensen op het gebied van ver- of dichtbij zien.