Elektro Magazijn
Image default
Onderwijs

Dans en muziek, van oudsher onafscheidelijk

Muziek en dans, leer kinderen creatief en vooral zichzelf zijn

Kinderen leren graag danspasjes aan, maar willen daarnaast ook vooral hun eigen ding doen. Als leraar kun je zorgen voor een aanbod aan diverse vormen van lichamelijke opvoeding, zanglessen of muzieklessen. Maar je merkt vaak dat kinderen ook eens zelf wat willen in elkaar steken. Net zoals volwassen muzikanten al eens graag een jamsessie organiseren, willen kinderen ook graag een muziek activiteit die bij hun interesses aansluit. Ze willen misschien dansjes aanleren die ze op TV of op YouTube zagen. Of ze willen muziek gaan maken met instrumenten die ze eerst zelf bouwen? Ook deze vorm van lessen kan een volwaardig onderdeel van je onderwijsprogramma worden.

Muziek en dans, hoe kader je dit in je onderwijsprogramma?

In scholen waar het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming is opgenomen in het programma, wordt er heel wat aandacht besteed aan culturele beleving. Hier zien we vaak dans workshop, culturele daguitstappen rond muziek of dans of bijvoorbeeld dagactiviteiten voor heel de school. Maar ook scholen waar ckv nog niet zo ingeburgerd is, zien we alsmaar meer ruimte voor muziek en dans. Ook hier wordt vaak beroep gedaan op een externe partner en worden er workshops georganiseerd. Aan deze workshops gaan besprekingen vooraf tussen de workshopdocenten, jouw leraars of jij als schoolhoofd. De input komt vooral van jezelf en/of van de leerlingen. De uitvoering en realisatie van de workshops gebeurt door ervaren experten.

Kinderen geven muziek en dans een eigen invulling

Door regelmatig actief om te gaan met dans en muziek, wordt de ontwikkeling van het kind gestimuleerd. Door te mogen proeven van verschillende disciplines leren ze wat hen het beste ligt. Als school is er hier voor jou een grote rol weggelegd. Welk kind zou immers uit zichzelf een les battledance of free running gaan volgen? Of welke jongere zou zomaar eventjes tussendoor aan beatmaking of dj-technieken gaan doen? In workshops krijgen ze de gelegenheid om dit actief te beleven. Het is dé gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken en verborgen talenten te tonen. Kinderen zichzelf laten zijn, zichzelf laten ontplooien en hierbij een begeleidende functie vervullen, dat is toch de wens van elke school?

https://grotebroer.com