Elektro Magazijn
Image default
Beauty en verzorging

Wat zijn gistpuistjes?

Als je een puistje krijgt, kan dat vervelend zijn. Puistjes zijn niet alleen onaantrekkelijk; ze doen ook pijn. In de meeste gevallen ontstaan puistjes door een infectie van de huid die wordt veroorzaakt door een groep schimmels die “gist” wordt genoemd. Deze infecties zijn beter bekend als “candida” of “gistpuistjes”. Sommige mensen krijgen deze puistjes vaker omdat hun huid gevoelig is en geneigd is zo te reageren. Hier lees je hoe je gistpuistjes snel kunt behandelen!

De oorzaak

Bacteriën en gist gedijen goed op een vette huid omdat die een geschikte omgeving creëert. Bij mensen met een vette huid ontstaan puistjes meestal in het gezicht en de hals. Het gezicht is vetter dan andere delen van het lichaam, dus is het gevoeliger voor puistjes. Omdat vrouwen meer gezichtsolie hebben dan mannen, komen puistjes vaker voor bij vrouwen. Personen met puistjes zijn er wellicht vatbaarder voor als gevolg van hun genen. Omdat een vette huid vatbaarder is voor puistjes dan een droge, kan het gebruik van alcohol, cafeïne, sigaretten en steroïden tot puistjes leiden. Het is mogelijk dat iemand vatbaarder is voor puistjes dan anderen. Dit kan komen door hun genen. Ondanks het feit dat iedereen wel eens puistjes krijgt, heeft een vette huid veel meer kans op puistjes dan een droge huid.

Conclusie

Gistpuistjes zijn een soort dermatitis die wordt veroorzaakt door de schimmel pityrosporum of malassezia. Het staat ook bekend als pityriasis folliculitis, tinea barbae of kappersjeuk. Het kan worden veroorzaakt door overmatige hitte en vochtigheid. De eerste stap om gistpuistjes te behandelen is je huid schoon te houden. Zorg ervoor dat je je gezicht en hals twee keer per dag reinigt met een face wash. Vermijd het gebruik van zeep op je gezicht, omdat die je huid droog en schilferig kan maken. In plaats daarvan kun je een face wash gebruiken, omdat die de huid niet zo uitdroogt als zeep. Je kunt ook een gezichtstoner gebruiken om je gezicht te reinigen. Je kunt ook essentiële kruidnagelolie gebruiken om je gezicht te reinigen. Een andere manier om gistpuistjes te behandelen is het gebruik van een gezichtsmasker. Het kan helpen om de roodheid van de uitslag, veroorzaakt door de huidinfectie, te verminderen. Je kunt ook een alcoholvrije toverhazelaar gebruiken om de roodheid van de uitslag en puistjes veroorzaakt door de huidinfectie te verminderen. Alles over huidproblemen vind je hier en informatie over de huid.