Elektro Magazijn
Image default
Beauty en verzorging

Zo kun je een gevoelige hoofdhuid het best bestrijden

Oorzaken gevoelige hoofdhuid

Een gevoelige hoofdhuid kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het veroorzaakt worden door ouderdom, hormonale veranderingen, een bepaalde huidaandoening, verkeerde verzorgingsproducten, stress, het weer en nog veel meer. Als je de oorzaak weet van je gevoelige hoofdhuid kun je bepalen wat je ertegen kunt doen.

Bij een gezonde hoofdhuid maakt je huid constant nieuwe huidcellen aan, om de oude huidcellen te vervangen. Op die manier houd je een gezonde hoofdhuid. Bij een gevoelige hoofdhuid klopt deze cyclus niet helemaal, dankzij een van de bovenstaande oorzaken. Dan kun je dus last krijgen van een droge en gevoelige hoofdhuid. Zo kun je een gevoelige hoofdhuid het best bestrijden.

 

Van shampoo veranderen

Een van de mogelijke oorzaken van een gevoelige hoofdhuid is dus dat je verkeerde verzorgingsproducten op je hoofdhuid gebruikt. Het hoeft niet per se verkeerd te zijn, het kan ook zijn dat je een shampoo of iets dergelijks te vaak gebruikt. Echter is een vaker voorkomende oorzaak dat de shampoo te agressief is. Meestal komt dat door sulfaten, dat is de stof die zorgt voor het schuimende effect en die reinigt. Maar sommige shampoos doen dat iets te heftig en dan kan je dus last krijgen van een gevoelige hoofdhuid.

Als je denkt dat dit de oorzaak is kun je je haren beter wat minder vaak wassen of overstappen op een andere shampoo. Het beste kun je gaan voor een shampoo die bedoeld is voor een gevoelige hoofdhuid, en dan het liefst een natuurlijke shampoo gevoelige hoofdhuid. Deze is namelijk een stuk minder agressief, maar reinigt je haren en huid nog wel. Als je ook nog een beetje rekening wilt houden met het milieu in je keuze voor zo’n soort shampoo, kun je ook voor een duurzame shampoo gaan.

 

Je haren voorzichtig behandelen

Je moet voorzichtig zijn met je haren en zeker als ze nat zijn. Dan zijn ze namelijk nog kwetsbaarder. Het is daarom niet verstandig om je haren droog te wrijven of om je haren direct te borstelen na het douchen. Als je je haren droogwrijft of borstelt trek je enorm aan je haren en dat is niet prettig voor je hoofdhuid. Ook moet je oppassen met hitte. Met nat haar in de buurt komen van warme apparaten als een föhn of een stijltang is niet verstandig. Hierdoor droogt je hoofdhuid gemakkelijker uit en kan je huid gevoelig worden.

 

Minder vaak en heet douchen

Als je te vaak doucht en je haar wast verwijder je te veel natuurlijke oliën van je hoofd. Hierdoor kun je last krijgen van een droge hoofdhuid en zul je op termijn extra producten moeten gaan gebruiken om hiervoor te gaan compenseren.

Voor te heet douchen geldt hetzelfde als voor föhns en stijltangen. Hitte en nat haar is gewoon een hele slechte combinatie en het leidt gegarandeerd naar een hoop vochtverlies en een grotere kans op gebroken haar. Hierdoor kun je last krijgen van een gevoelige hoofdhuid.

 

Extra hydrateren

Door te warm douchen, het gebruik van te warme stylingsproducten, het gebruik van de verkeerde doucheproducten of andere omstandigheden kun je last krijgen van een droge hoofdhuid. Dan zul je je huid een beetje extra hydratatie moeten bieden. De simpelste manier is om gewoon genoeg water te drinken. Verder kun je je hoofdhuid met verschillende oliën behandelen en een haarmasker nemen dat ook extra voedt.