Elektro Magazijn
Image default
Energie

De verschillende soorten stroom: grijs en groen

Als je problemen hebt met stroom en elektriciteit kan je een elektricien inschakelen, bijvoorbeeld Elektricien Amstelveen. Zij kunnen helpen met het oplossen en voorkomen van elektriciteitsproblemen. Sommige elektriciens hebben zelfs spoed diensten en dat is handig, want dagelijks gebruiken we veel stroom. Als de stroom uitvalt wil je dit zo snel mogelijk verholpen hebben. Je hebt twee soorten. Grijze stroom en groene stroom, waar groene stroom duurzamer is, omdat het uit hernieuwbare energiebronnen wordt opgewekt. Hernieuwbare energiebronnen, heten ook wel groene of duurzame energiebronnen, en zijn afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Deze energie wordt opgewekt via de zon, het water of de wind. 

Geen schade aan de planeet

Via de zon kan je stroom opwekken door middel van zonnepanelen. De zonnepanelen absorberen de lichtdeeltjes van de zonnestraal die op het paneel valt. Deze deeltjes bewegen in het zonnepaneel, waardoor elektrische spanning ontstaat, wat kan worden omgezet in energie. Deze manier van energie opwekken is makkelijk thuis te doen. Windenergie wordt opgewekt door middel van windmolens. Door de wind gaan de rotorbladen van de molen draaien en wordt er energie opgewekt. Water energie wordt opgewekt door middel van stromend water. Je hebt hiervoor wel een turbine nodig. Vervolgens zet de kracht van het stromende water een turbine in beweging, waardoor elektriciteit wordt opgewekt. 

Hier moeten we vanaf

Grijze stroom is niet duurzaam. Het zou voor de planeet ook beter zijn als we stoppen met het winnen en gebruiken van niet duurzame energie. Het kan op twee manieren worden opgewekt. Door middel van fossiele brandstoffen en door kernsplitsing. Fossiele brandstoffen zijn aardgas, steenkool en aardolie. Deze moeten uit de aarde worden gehaald en zijn niet oneindig. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt ook veel koolstofdioxide vrij. Bij kernenergie is dit niet zo. Toch is het niet goed voor de planeet. Er ontstaat bij het produceren van kernenergie radioactief afval, dit slecht voor het milieu en voor de gezondheid van de mens.