Elektro Magazijn
Image default
Architectuur

Mozaïek tegels, wat zijn ze?

Als je ooit in een oude Romeinse villa bent geweest dan is de kans groot dat je wat mozaïek bent tegengekomen. Mozaïek is een eeuwenoude kunstvorm. Maar waar komt het vandaan? Wat is de geschiedenis van mozaïek? En waar kan het allemaal voor gebruikt worden?

Geschiedenis van Mozaïek                                                       

De eerste vormen van mozaïek komen uit Mesopotamië. Archeologen hebben hier mozaïekvloeren gevonden die afstammen uit de derde eeuw voor christus. De beschaving die echter mozaïek echt omarmde en het helemaal hip maakte waren de Grieken. De Grieken waren helemaal gefascineerd van de kunsten en de mozaïek tegels hoorden daarbij. Als jij een rijke Griek was, dan had jij een mozaïek vloer. Zo populair waren ze. Daarna kwamen de Romeinen die alles wat de Grieken deden kopiëren, en dus ook de mozaïekvloeren na-aapten.

Mozaïek, wat is het?

Mozaïek wordt vaak als kunstvorm bestempeld maar het kan ook worden gebruikt voor een mooie vloer. Mozaïek is in principe het plaatsen van gekleurde steentjes of glas in een patroon op een vloer of muur en ze vastmetselen. Hierdoor kunnen kunstwerken gemaakt worden die erg lang meegaan. Er zijn meerdere manieren hoe je de mozaïek stenen kunt plaatsen. De eerste is vrij intensief en is in principe niets anders dan handmatig de steentjes op locatie in de vloer verwerken. De tweede methode is iets vriendelijker voor de artiest en is het mozaïek gespiegeld op een oppervlakte te lijmen en dan op locatie te plaatsen. Dit geeft de artiest de mogelijkheid op een tafel in zijn atelier te werken, wat veel gemakkelijker is.

Mozaïek nu

Mozaïek wordt nog steeds vaak gebruikt om huizen te decoreren, maar niet in dezelfde vormen als vroeger. Waar tegenwoordig mozaïek vaak voor wordt gebruikt is in vloeren of in badkamers. Zo kun je bijvoorbeeld al voorgemaakte mozaïek tegels kopen. Zo kun je dus goedkoop je badkamer laten uitzien zoals de Romeinen dat deden.

https://www.topmozaiek24.nl/