Elektro Magazijn
Image default
Bedrijven

Wat is een lening?

Het woord lening hebben we allemaal wel eens gehoord, maar wat is een lening precies? Een lening is een bepaald geldbedrag dat als het ware wordt uitgeleend door een verstrekker zoals bijvoorbeeld een bank aan een persoon of bedrijf. Een lening wordt onder bepaalde voorwaarden verstrekt aan de lener waar hij zich aan moet houden. De lener krijgt eigenlijk een schuld die binnen een afgesproken periode terug betaald moet zijn. Naast dat de lener de lening terug betaald, zal de hij ook nog een vergoeding moeten betalen voor het geleende bedrag. De vergoeding wordt ook wel rente genoemd. Het rente percentage verschilt en wordt ook vast gelegd in de overeenkomst. In de overeenkomst voor de lening staan zaken zoals de periode waarin het bedrag terug betaald moet zijn, het rente percentage en andere voorwaarden die zijn afgesproken.

 

Verschillende soorten leningen

Er zijn veel verschillende soorten leningen, maar de meest bekendste is denk ik de hypotheek. Bij een hypothecaire lening dient het huis als onderpand. Iemand leent geld om een huis te kunnen kopen, het geleende bedrag wordt over een lange periode terug betaald inclusief de rente. Een persoonlijke lening is een lening die wordt gebruikt om andere zaken dan een woning aan te schaffen. Bijvoorbeeld voor een renovatie in het huis of een aanbouw aan het huis. Het rente percentage bij een persoonlijke lening ligt hoger dan bij een hypothecaire lening, omdat het risico hiervoor groter is, dit komt doordat er geen onderpand is.

Doelen om te lenen

Uiteraard kun je het beste geen geld lenen als het niet nodig is, maar als het toch nodig is zijn dit de meest voorkomende doelen. Als eerst komt een lening afsluiten voor een studie. Een lening afsluiten voor een studie is een goede investering. Door jezelf beter te kwalificeren kun je uiteindelijk, afhankelijk van je studiekeuze en de situatie op de arbeidsmarkt, een baan met een beter salaris krijgen. Bijna iedereen leent tegenwoordig voor zijn of haar studie.Ook een veel voorkomende reden om geld tel enen is het aanschaffen van een auto of motor. Veel mensen hebben een auto of motor nodig om bij hun werk te kunnen komen. wanner je auto onverwachts stuk gaat, zul je toch op je werk moeten komen. veel mensen hebben niet het geld klaar liggen voor een nieuwe auto, daarom lenen ze geld hiervoor.