Elektro Magazijn
Image default
Electronica en Computers

Nieuwe laptop nodig? Kies bewust voor een refurbished Macbook

Een Macbook is één van de meest gebruikte tools op school of op het kantoor. Voor het typen van verslagen, thuis werken of het bijhouden van notities tijdens een college, je kan hem overal voor gebruiken. Maar, in het kader van duurzaamheid is het niet altijd nodig om een nieuwe Macbook te kopen. Zeker nu je tegenwoordig refurbished Macbooks kan halen in een nagenoeg perfecte staat.

 

Je zou bijna kunnen zeggen dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je een nieuwe Macbook koopt. De meeste webshops die refurbished Macbooks verkopen, doen dit voor een aanzienlijk lagere prijs dan een nieuwe Apple-laptop. Dat, terwijl ze vaak dezelfde kwaliteitsgaranties en functies bieden als de gloednieuwe versie.

 

Refurbished vs. Tweedehands

 

Als je graag een Macbook wil hebben, maar het hoeft niet per se een nieuwe te zijn, dan heb je eigenlijk twee opties die je kan overwegen. Je kan gaan voor een refurbished laptop of je kiest voor een tweedehands model. Deze termen worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Zo heb je bij een refurbished Macbook vaak de garantie dat het apparaat uitgebreid schoongemaakt en getest is. De mensen die de laptop ‘refurbishen’ hebben écht verstand van zaken en zorgen ervoor dat ‘ie goed en gebruiksklaar is. Mogelijke fouten worden uit het systeem gehaald en je kan hem weer helemaal naar eigen wens instellen.

 

Wanneer je toch besluit om een tweedehands Macbook te kopen moet je rekening houden met een aantal serieuze risico’s. In veel gevallen ken je de verkoper niet en dit biedt dus weinig garantie. De laptop kan mogelijk gestolen zijn of hij kan slecht of niet optimaal werken. Ook een garantiebewijs wordt niet standaard meegeleverd wanneer je een tweedehands model koopt.

 

Let op scams

 

Wat wel goed is om erbij te vermelden is dat je ook moet opletten bij welke webshop je de refurbished laptop koopt. Sommige, obscure, webshops adverteren soms met de term refurbished maar in werkelijkheid gaat het om tweedehands laptop die een snelle schoonmaakbeurt hebben gehad. Of het zijn Macbooks waar slechts enkele kleine reparaties zijn uitgevoerd, zonder dat ze voor de verkoop zijn onderworpen aan uitgebreide checks.

 

Milieuvriendelijk

 

Het kopen van een refurbished Macbook past natuurlijk helemaal in de bewuste trend van de laatste jaren. Wanneer consumenten stoppen met het gebruik van het apparaat belandde het voorheen vaak bij het afval. Tegenwoordig zijn er bedrijven die de Macbooks opkopen en een nieuw leven gunnen. Dit scheelt veel milieubelasting, want e-waste is erg moeilijk, of zelfs helemaal niet, te verwerken.

 

Inruilen

 

Ben je uitgekeken op het model wat je hebt, maar wil je niet meteen de hoofdprijs betalen voor een nieuwer model? Dan is het bij een aantal winkels mogelijk om je oude Macbook in te ruilen voor een nieuwer exemplaar. Dat scheelt al snel veel geld en wie weet maken de experts van jouw oude laptop weer een topper, zodat iemand anders er weer heel blij de deur mee uit kan lopen. Defecte Macbook verkopen? Dat kan natuurlijk ook.