Elektro Magazijn
Image default
Eten en drinken

Pootaardappelen en hoe ze te planten

Mensen verwarren pootaardappelen over het algemeen met hun naam. De naam is inderdaad erg bedrieglijk, deze aardappelen zijn geen echte zaden, het zijn in feite knollen die worden gebruikt om nieuwe aardappelen met dezelfde genen te kweken. Het doel hiervan is om opnieuw te worden geplant om meer aardappelen te produceren, en ze zijn gekweekt om ziektes te weerstaan, waardoor ze perfect zijn om te planten.

Selectiecriteria voor aanplant

Bij het bepalen van welke pootaardappel je het beste plant, kun je het beste afzien van bewaaraardappelen omdat ze worden behandeld met groeiremmers, dit voorkomt kieming. Aan de andere kant zijn biologische aardappelen vrij van groeiremmers, maar er is nog een ander probleem: ze zijn vatbaar voor ziekten zoals ringrot. Aardappelen kunnen het beste eerst worden onderzocht voordat ze worden geplant.

Hoe de aardappel te planten

Het eerste dat u moet doen, is de pootaardappelen klaar maken voordat u gaat planten. Het is aan te raden om ze tot 4 weken op een koele plaats te zetten waar er licht is, zodat de spruiten donkergroen worden. Zorg ervoor dat de toppen naar boven wijzen.

Een pootaardappel hoeft niet in zijn geheel te worden geplant, tenzij hij erg klein is. Je kunt het doormidden snijden, maar zorg ervoor dat elk stuk een knop heeft die zal ontkiemen tot een nieuwe plant. Je kunt de aardappel dan planten zodra de spruiten een halve tot een centimeter lang zijn. Zorg ervoor dat je ze voorzichtig behandelt, zodat de spruiten niet beschadigen.

U moet ervoor zorgen dat de kant die u afsnijdt naar beneden is gericht tijdens het planten. Het volgende dat u moet doen, is de aardappelen in rijen planten door ze twee tot drie voet uit elkaar te houden. Na het planten van de aardappel moet je de gaten vullen met 10 tot 15 centimeter aarde, naarmate de plant groeit, moet je er meer aarde in doen.

Omdat aardappelen in de zomer worden geplant, moet u ze de hele tijd goed water geven totdat ze zijn geoogst.

Oogsten

Wacht tot het gebladerte geel wordt; dit is het moment waarop u moet stoppen met het water geven van de aardappelen en het proces van het oogsten ervan moet beginnen. Als u krielaardappelen wilt oogsten, begin dan na de derde week en voor de aardappelen die bestemd zijn om te worden bewaard, oogst ze na twee tot drie weken wanneer het loof sterft.

Aardappelen telen in containers

Als u geen tuin heeft, kunt u aardappelen in een bak planten. Dit heeft ook zo zijn voordelen, zoals: geen bodemverontreiniging, de container kan overal worden neergezet, de aardappelen kunnen gemakkelijk worden geoogst en het is ook beschermd tegen bodemplagen.

Tips voor het planten

Snijd de aardappelen fijn als je merkt dat ze ontkiemen.

Hoe meer toppen per stuk, hoe meer aardappelen er zullen worden ontkiemd.

Als het planten om welke reden dan ook wordt uitgesteld, verplaats de pootaardappel dan naar een koelere plaats om de groei te vertragen.

Aardappelen die worden gesneden, kunnen worden beschermd door er onmiddellijk na het snijden zwavel op te strooien.