Elektro Magazijn
Image default
Energie

Energie besparen met een slimme thermostaat doe je zo

Tegenwoordig is er veel mogelijk door de huidige technologie. Een van deze ontwikkelen op energiegebied is de slimme thermostaat. Energie besparen met een slimme thermostaat kan op verschillende manieren. In dit artikel staan een paar functies uitgelegd waarmee jij minder gas gebruikt, vooral nu de gasprijzen de pan uit rijzen. Als je deze mogelijkheden combineert is het mogelijk om tot wel twintig procent te besparen op je energierekening. 

Kies de juiste thermostaat voor jouw cv-ketel
Het begint natuurlijk allemaal al met het kiezen voor de juiste thermostaat voor jouw cv-ketel. Er zijn namelijk twee soorten cv-ketels: aan/uit en modulerend. De eerste soort is vrij simpel, deze staat of volledig aan of volledig uit. Een modulerende cv-ketel is wat lastiger uitleggen. De meeste moderne ketels zijn modulerend, dit houdt in dat deze ketel het ook aan kan om deels je kamer nog net ietsje warmer te maken. Daarmee bespaar je dus energie. Om het meeste uit een modulerende ketel te halen, heb je ook een modulerende slimme thermostaat nodig. Kies dus een modulerende thermostaat om te besparen op je gasrekening. 

Leerperiode van jouw slimme thermostaat
Een van de handige functies van een slimme thermostaat is dat deze na verloop van tijd precies weet wat jouw dagritme is. Zo schakelt de thermostaat je verwarming uit als je gaat werken en is het als je weer thuis komt het huis alweer verwarmd. De thermostaat leert hoe jij de verwarming instelt. Zet je deze te hoog als je thuiskomt of schakel je hem niet uit als je gaat werken? Dan behaal je in de eerste weken weinig winst. Let hier dus zeker op tijdens de leerperiode van je slimme thermostaat. 

Maak gebruik van je smartphone
De meeste slimme thermostaten kun je met je smartphone bedienen. Ook met smartphone bediening bespaar je op de energiekosten. Je kan namelijk vanaf overal de verwarming in en uitschakelen met de app van jouw thermostaat. Ben je niet thuis maar slaat de verwarming toch aan omdat het bijvoorbeeld te koud in je huis is? Dan kan je deze eenvoudig weer uitzetten. Ook kun je de thermostaat alvast laten verwarmen als je onderweg naar huis bent, zo hoeft de verwarming niet op volle kracht te gaan draaien als je thuiskomt. 

Inzicht in je verbruik
Deze tip heeft een beetje te maken met de vorige. De app van jouw slimme thermostaat op je telefoon heeft namelijk de mogelijkheid om jouw inzicht te geven in je energieverbruik. Zo kun je in deze app op je smartphone precies zien op welke momenten je meer bespaart door de verwarming lager te zetten. Door je thermostaat 1 graad lager te zetten is het mogelijk om al 25 euro per jaar op je energierekening te besparen. 

Regel de verwarming per kamer
Bij veel slimme thermostaten is het ook mogelijk om sensoren of radiatorknoppen toe te voegen waardoor je je temperatuur nog exacter kunt regelen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de slaapkamer nooit warmer is dan nodig en tegelijkertijd stel je in dat de eetkamer en keuken alleen rond etenstijd behaaglijk warm moeten zijn. Op deze manier hoef je de radiatoren nooit meer zelf uit te draaien. De verwarming hoeft zo nooit te veel op te warmen. Dat zorgt er ook voor dat je meer energie bespaart. 

Met deze tips kan jij je thermostaat dus zo gebruiken en instellen dat je geld bespaart op je energie rekening.