Elektro Magazijn
Image default
Energie

Opbrengst zonnepaneel minder dan verwacht

Wellicht valt de opbrengst van je zonnepanelen tegen of wordt er niet voldaan aan je verwachtingen. Dit kan komen door een aantal zaken.

Invloed seizoenen opbrengst zonnepaneel Een logisch iets is uiteraard dat de seizoenen invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Wanneer je de zonnepanelen in het naseizoen plaatst verwacht je misschien al dat je heel wat elektriciteit gaat hebben, maar dit kan wel tegenvallen. Gezien de zon dan minder schijnt, zal je ook minder zonlicht opvangen en dus uiteindelijk minder elektriciteit geproduceerd hebben. De stand van de zon staat nu eenmaal in de zomerperiode hoog in de horizon, terwijl in het naseizoen hier een stuk minder sprake van is.

Invloed schaduw opbrengst zonnepaneel Schaduwvorming is meestal wel iets waar rekening mee gehouden wordt wanneer er besloten wordt om zonnepanelen te plaatsen op het dak. Maar het kan ook dat er pas later sprake is van schaduwvorming. Denk bijvoorbeeld aan een lange boom dat geplant wordt door een nabijgelegen buur of een hoog gebouw dat in de buurt opgebouwd wordt. Er kan alsnog wat elektriciteit geproduceerd worden, maar dit is natuurlijk een heel stuk minder dan wanneer het zonnepaneel in de volle zon zou staan. Wanneer er van tevoren al duidelijk is dat er schaduwvorming zal zijn, kunnen de zonnepanelen anders geschakeld worden om toch nog profijt te hebben van ze.

Invloed kwaliteit opbrengst zonnepaneel De kwaliteit van de zonnepanelen heeft een hele grote invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Daarom wordt er zo op gehamerd om je goed in te lezen voor welke zonnepanelen je gaat. Er zijn online heel wat testen en vergelijkingen te vinden om voor de beste keuze te gaan. Wanneer je kiest voor een goedkoop en twijfelachtig merk, kan het zijn dat het rendement van je zonnepanelen heel snel sterk achteruit zal gaan. Misschien presteren ze de eerste maand goed, maar zie je al vrij snel de opbrengst achteruitgaan. Ook wanneer de kwaliteit van de zonnepanelen niet optimaal is, kunnen de zonnepanelen al heel snel schade oplopen. Bij de lichtste aanrakingen door weerinvloeden kunnen er al scheurtjes ontstaan in de zonnepanelen. Hier kan vervolgens regenwater inkomen, waardoor je zonnepaneel niet meer goed werkt. Investeer in kwalitatieve en betrouwbare zonnepanelen.