Elektro Magazijn
Image default
Energie

Zonnepanelen, waarom moet jij ze hebben?

Nu Nederland in een grote energiecrisis zit zijn de zonnepanelen een hot topic. Wat zijn eigenlijk allemaal de voor- en nadelen van zonnepanelen, en hoe kies je de beste zonnepanelen Amsterdam voor jouw huis uit? In dit artikel leggen we je het uit!

Hoe werkt een zonnepaneel?

Om te beginnen is het natuurlijk wel prettig om te weten hoe zonnepanelen nu eigenlijk werken. Zoals de naam al zegt, wekken ze energie op uit zonlicht. Zonnepanelen zorgen ervoor dat er lichtdeeltjes geabsorbeerd kunnen worden uit de zonnestralen. De lichtdeeltjes gaan bewegen tussen allemaal verschillende lagen van het zonnepaneel. Door die wrijving komt er een elektrische spanning die uiteindelijk omgezet wordt in energie. Wel kun je de stroom die van een zonnepaneel komt niet direct gebruiken. Het zal eerst door middel van een vervormer omgezet moeten worden in ‘wisselstroom’, dat stroom kun je wel gebruiken voor jouw elektrische apparaten.

Na- en voordelen van zonnepanelen

Het eerste waar mensen natuurlijk naar kijken is de prijs van zonnepanelen. Hier zullen mensen dan van schrikken aangezien die prijs aan de hoge kant is. Wat mensen alleen vaker niet erbij bedenken is dat het altijd energie oplevert. Ook als de zon niet schijnt, zal de zonnepaneel stroom opwekken door middel van daglicht. Hierdoor zul je trouwens ook nooit last hebben van stroomuitval (op het moment dat de zonnepanelen werken zoals hoort). En na loop van tijd heb je gegarandeerd de aanschafprijs van de zonnepanelen er dubbel uit.

Ook zijn zonnepanelen goed voor het milieu, ze stoten namelijk geen broeikasgassen uit en dus ook geen CO2. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk om te controleren op welke manier je zonnepanelen gemaakt zijn, ook al zou het bijna altijd op een milieuvriendelijke manier gedaan zijn.

Twee nadelen van zonnepanelen hebben te maken met het dak. Zonnepanelen zijn nu eenmaal niet het mooiste wat de mens bedacht heeft. Hierdoor zullen veel mensen het een ontsierend iets vinden. Wel helpt het natuurlijk als de zonnepanelen netjes en professioneel zijn opgehangen, dan zal het ontsierende er sneller vanaf gaan. Bij het ophangen van zonnepanelen is de locatie natuurlijk ook belangrijk. Zo is het nog maar de vraag, of het meest zonrijke gedeelde van je dak überhaupt wel bereikt kan worden, om daar zonnepanelen te plaatsen. Niet elk dak is dus geschikt voor zonnepanelen.

Ook is een nadeel, dat op het moment dat je een groot gezin hebt, of simpelweg veel stroom verbruikt dat je met een gemiddeld aantal zonnepanelen niet genoeg stroom zult opwekken. Hierdoor zul je dus ook nog een ander alternatief moeten hebben.

https://vergelijksolar.nl/zonnepanelen-amsterdam/