Elektro Magazijn
Image default
Woningen

Inspiratie vinden in regionale landschappen

Een van de meest gestelde vragen aan ontwerpers is: “Wat inspireert jou?”

Natuurlijk is er geen eenduidig antwoord op deze vraag; inspiratie is overal te vinden, en in het moderne landschap van alomtegenwoordige media kunnen ontwerpers binnen een paar minuten inspiratie opdoen uit Chicago, Chili, de jaren 70 en de Renaissance. Kunst, mode, cultuur, geschiedenis – dit alles kan onder de paraplu van ‘inspiratie’ vallen.

En toch is er iets heel speciaals aan inspiratie die lokaal wordt geproduceerd: een creatieve visie die niet van een scherm komt. Het is onvermijdelijk dat de projecten die op zijn minst enige inspiratie zoeken in hun omgeving, het meest organisch het meest succesvol zijn. Er is gewoon geen vervanging voor een gevoel van plaats, dat de essentie is van interieurontwerp.

In Nederland, net als de Nederland, is er zo’n uitgestrekt en divers landschap dat er geen gebrek is aan inspiratie gevonden worden. Vergelijk een bergstadje in Colorado met een appartement in Montreal. Denk aan het verschil in klimaat, taal, cultuur, geschiedenis, landschap en levensstijl; elk biedt een rijke bibliotheek aan materiaal om inspiratie te geven. Als inwoner van Nederland aan de westkust die in het hele land heeft gewoond en gewerkt aan projecten (en nu in Calgary woont), heb ik het geluk gehad om veel van deze landschappen te ervaren en te zien hoe ze de ruimtes kunnen vormen die huiseigenaren willen creëren.

Een blik op designregio’s

Nederland kan oneindig worden opgedeeld, waarbij elk stuk subtiele variaties in ontwerpgevoeligheden inspireert. Hier zullen we kijken naar vier grote stukken die het grootste deel van onze bevolking omvatten: de oostkust, het grootstedelijk centrum, het middenwesten en de westkust.

Oostkust

Het ontwerp van de oostkust strekt zich uit over de Atlantische Oceaan en haalt inspiratie uit Schotland, Ierland, Frankrijk en Engeland. Het bevat vervolgens klassieke en tijdloze New England-elementen in zijn interieurs zoals zwarte houten vloeren. Overvloedige erfgoedhuizen en familie-antiek worden vervolgens gemoderniseerd en verlevendigd met eigentijdse afwerkingen, heldere gevoeligheden en strakke lijnen. Maritieme ontwerpelementen moeten ook functioneel genoeg zijn om strenge winters, zoute schade en vochtige lucht te doorstaan, maar dit kan ook als inspiratiebron in het ontwerp worden gebruikt. Deze stijl vindt op zijn best schoonheid in het patina van perfect versleten materialen (denk aan verweerd hout en stormluiken), die worden afgewisseld met sterke, heldere afwerkingen, heldere statements en historische referenties voor een bijgewerkte klassieke esthetiek.

Doe-het-zelf-tip: denk aan een mix van oud en nieuw om dit te kanaliseren. Zoek naar strakke lijnen en tijdloze gestoffeerde stukken in frisse stoffen, en bedek deze met antieke stukken die een eerbetoon zijn aan de geschiedenis van de regio. Zoek naar klassieke afwerkingen of prints met culturele wortels, zoals Schotse tartan, Engelse toile, Franse tijk of Britse tweed om als statement-accenten te gebruiken en breng ze in evenwicht met natuurlijk linnen of katoen om te voorkomen dat ze een benauwde esthetiek creëren. Verwerk de Atlantische Oceaan met door de oceaan gedragen houtstructuren, houten dakspanen en luiken, en heldere accenten van primaire, nautische kleuren. Armaturen die glas en metaal combineren, doen denken aan vuurtorens, zonder toevlucht te nemen tot snuisterijen; geweven vloerkleden geven het gevoel van touwen op schepen zonder letterlijk modelschepen op je mantel te leggen. Zoek naar materialiteit, in plaats van iconografie, om maritieme cultuur in huis te halen zonder poespas te zijn.

Het centrum

Verhuizen naar het binnenland , bieden de betonnen jungles van onze meest dichtbevolkte regio’s chique, gepolijste ruimtes met een diverse, moderne esthetiek. Het designlandschap stapt hier als inspiratie een beetje weg van de natuur. Integendeel, internationale invloeden nemen het voortouw. Europese steden en wereldwijde referenties worden getrokken uit de diverse en chique stedelingen die de steden hun thuis noemen. Zo voltooit deze trend naar glamour en verfijning: glanzende lakken, rijk textiel en strakke metalen, allemaal getemperd met globale accenten. In de meest noordelijke regio’s vereisen lange, koude winters dat warmte en gezelligheid worden gecombineerd met geweven materialen, gedurfde kleurstellingen en warme verlichting. Een rijke mix van zowel cultuur als tijdperk geeft architecturale elementen, variërend van Art Deco tot Brutalist tot Mid-Century, en culturele referenties uit Azië, Europa en daarbuiten. Het resultaat is een divers, luxe, zelfverzekerd en gedurfd ontwerp.

Doe-het-zelf-tip: De truc met binnenstedelijk ontwerp is om genoeg te doen, maar niet te veel. Ruimtes zijn meestal kleiner in een stad, dus zorg ervoor dat je voldoende opslagruimte hebt om te voorkomen dat rommel de ontwerpgevoeligheid inhaalt. Zoek naar accenten van luxe en levendige afwerkingen zoals lak, fluweel, rijke houttinten en gepolijste steen om je ruimte glamoureus te maken. Spiegels brengen lichtreflectie in een ruimte en laten deze groter lijken. Het mengen van metalen voegt een rijkdom toe; combineer iets gepolijst met iets geborsteld of getextureerd voor een onfeilbare combinatie. Zeer gestileerde stukken laten een sterke uitdrukking van persoonlijke stijl toe en werken goed in dit soort omgevingen; wees niet bang om een statement-stuk te vinden waar je van houdt, maar anderen zouden het niet gebruiken en in je huis verwerken. Breng deze stukken in evenwicht met wat meer ingetogen elementen om te voorkomen dat de ruimte overweldigend aanvoelt.

Het middenwesten

Het Nederlandse middenwesten is veel zoals de centrale regio van Nederland met zijn enorme en ruige landschap. Open luchten en eindeloze gouden prairies strekken zich uit tot in de Rocky Mountains. Design in dit gebied kan niet anders dan rechtstreeks putten uit de uitgestrekte en wilde natuurlijke omgeving die het definieert. Design heeft de neiging om te leiden met een informele leefbaarheid, waarbij fragiele of kostbare elementen worden vermeden waardoor het te kieskeurig aanvoelt. Robuuste texturen, comfortabele vormen, fel licht en open concepten belichamen ‘leefbare luxe’. Als een masterclass bij het vinden van inspiratie uit het landschap, overweeg dan de toepasselijk genaamde ‘prairiestijlarchitectuur’. Deze denkrichting werd gesticht door Frank Lloyd Wright te midden van het landschap van de prairies in het Midwesten. De stijl wordt gekenmerkt door aandacht voor horizontale lijnen (als echo van de eindeloze prairiehorizonten), hout- of steenstrepen, lange platte daklijnen, uitkragende elementen en rijvensters.

Do it Yourself Tip: De aardse kleuren van dennenbossen en ruige bergen zorgen voor een prachtig palet om vanuit te werken. Voeg kleuren toe die zijn geïnspireerd op wilde bloemen, levendige luchten en lariksbomen. De ruige texturen van dit landschap kunnen zich vertalen in rustieke stukken – denk aan live-edge hout, handgemaakte meubels, geweven textiel en natuurlijk leer. Gestructureerde metalen vloeien naadloos in elkaar over, net als natuursteenaccenten. Als je een nieuw huis bouwt of koopt, maak dan gebruik van die grote prairielucht met open zichtlijnen, luchtige plafonds, lange lijnen en veel natuurlijk licht.

 

https://vloerenbaas.nl