Elektro Magazijn
Image default
Woning en Tuin

Een geaard stopcontact of een niet-geaard stopcontact?

Een geaard stopcontact of een niet-geaard stopcontact je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is dit nou precies en hoe weet ik nou of een stopcontact geaard is of juist niet-geaard is? Lees hier onze tips van de elektricien.

Wat is een niet-geaard stopcontact?

Een niet-geaard stopcontact is één van de meest eenvoudige varianten binnen de stopcontacten. Dit stopcontact wordt aangesloten op een bruin en blauw draad. De draden waar het stopcontact op is aangesloten werken als volgt, de bruine is de fase en die zorgt ervoor dat de spanning aangevoerd wordt. We hebben ook een blauw draad en die zorgt ervoor dat de juiste stroom wordt afgevoerd. Een niet-geaard stopcontact heeft maar 2 openingen waar het bevestigd is aan de wand. Er zitten dus geen stalen pennetjes aan de bovenzijde en onderzijde van het stopcontact, wat een geaard stopcontact dus wel heeft.

Wat is een geaard stopcontact?

Wanneer je een geaard stopcontact wilt herkennen is dit eigenlijk heel makkelijk. Je kan een geaard stopcontact namelijk herkennen aan de pennetjes boven en onderaan het stopcontact. Doordat een geaard stopcontact deze pennetjes heeft is het niet mogelijk om alle stekkers erin te steken. Wat wel mogelijk is, is om een geaarde stekker in een niet-geaard stopcontact te steken.

Ook aan de achterkant van het stopcontact is een geaard stopcontact te herkennen. Het is namelijk zo dat er naast de bruine en blauwe draad ook een groen gele draad aanwezig is. Dit draad zorgt ervoor dat de wandcontactdoos in verbinding staat met de aarde.

Voor welk stopcontact moet je kiezen?

Wanneer je een stopcontact gaat uitzoeken is het natuurlijk belangrijk om te weten wat het verschil is en waarom je wel of niet voor dat stopcontact moet kiezen. Een geaard stopcontact is over het algemeen een stuk veiliger omdat die is voorzien van een aarde. Een geaard stopcontact wordt dan ook vaak gebruikt voor apparaten die een verhoogde kans op kortsluiting hebben. Wanneer we het over apparaten hebben die een verhoogde kans op kortsluiting hebben, hebben we het over computers en televisies. Wanneer je graag advies wilt hebben over de verschillende stopcontacten en welke jij het beste kan kiezen, kan je altijd een elektricien vragen.