Elektro Magazijn
Image default
Woning en Tuin

Waar moet je opletten wanneer je elektrische apparaten aan gaat sluiten?

Het lijkt heel voor de hand liggend dat je elektrische apparaten gewoon in het stopcontact steekt en deze dan werkt. We doen dit dan ook vaak zonder dat we er over nadenken wat er precies kan gebeuren. Toch zijn er dingen waar je beter op kan letten en in dit blog lichten wij toe waar je aan moet denken voordat je elektrische apparaten aansluit.

Controleer of je de juiste stekker in het stopcontact steekt

Allereerst is het belangrijk dat je controleert of je de juiste stekker in het juiste stopcontact steekt. We kunnen namelijk onderscheidt maken tussen stekkers. Er zijn namelijk stekkers met en zonder aardeaansluiting. Wanneer we het hebben over stekkerst met een aardepunt is deze altijd rond en heeft die een vrouwelijk aansluitpunt die connectie moet maken met stopcontact. Het stopcontact maak dan contact met de uitstekende pin of de twee uitstekende klemmen die aan de stekker zitten.

Aansluiting van de stopcontacten moet goed zijn

Een ander belangrijk punt waar je goed op moet letten is dat de aansluiting van de stopcontacten in orde is. Het is dus belangrijk dat de verschillende draden van het stroomnet goed zijn aangesloten en dus op de juiste manier. Uiteraard moeten deze draden ook weer goed naar de groepenkast lopen en die moet weer voorzien zijn van een aardlekschakelaar. 

Controleer of de kabels niet zijn beschadigd

Wanneer je nieuwe apparaten koopt controleer je vaak niet de kabels. Je gaat er namelijk vanuit dat wanneer het nieuw is alles nog werkt en niks kapot is. Helaas is dit niet altijd het geval en is het dus belangrijk dat je dit van tevoren controleert, zodat je zeker weet dat de kabel nog werkt. Wanneer er bijvoorbeeld een geleider open ligt van een stroomdraad kunnen er nog wel eens gevaarlijke situaties ontstaan in je huis.

Bron: elektricienaanhuis.nl