Elektro Magazijn
Image default
Banen en opleidingen

Alle ins en outs over elektrotechniek

Alle ins en outs over elektrotechniek

Techniek speelt een grote rol in het heden maar zal in de toekomst een nog grotere rol gaan spelen. Elektronische installaties zijn een vorm van techniek. In dit artikel wordt uitgelegd wat elektrotechniek precies inhoudt en welke functies er zoal zijn binnen dit vakgebied.

Wat is elektrotechniek?

Elektrotechniek is een technische discipline die zich bezighoudt met de studie en de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden. In ons dagelijks leven kan elektriciteit niet ontbreken. Overal om ons heen is elektriciteit vereist, in huizen, op straat, op werk. Voorafgaand aan een werkende elektriciteitsinstallatie, is er een ontwerp en bouw van installaties benodigd. Daarbij moeten deze installaties consequent onderhouden worden om mogelijk storingen te vermijden.

 

Welke functiegroepen zijn er binnen de elektrotechniek?

Grofweg zijn er de volgende functiegroepen te onderscheiden binnen dit vakgebied; calculator, projectleider, werkvoorbereider, lead engineer, engineer, hardware engineer, monteur, servicemonteur, servicetechnicus en technisch specialist. In het vervolg van dit artikel zal verder in worden gegaan op de lead engineer functie.

 

Wat doet een lead engineer elektrotechniek?

Als lead engineer elektrotechniek ben je verantwoordelijk voor de procesmatige aansturing van ontwerpteams bij complexe utiliteitsprojecten. Je bent de schakel tussen opdrachtgevers en leveranciers. Je doet er alles aan om de wensen van de klant door het ontwerpteam naar een functioneel ontwerp te vertalen. Je bent verantwoordelijk voor de project planning. Daarnaast begeleidt en stuur je jouw collega’s uit het ontwerpteam aan. Hierbij is het van belang dat je jouw kennis en ervaring op een goede manier kunt overbrengen op jouw collega’s. 

 

Vereiste competenties voor een lead engineer

Logischerwijs zijn leidinggevende competenties voor deze functie vereist. Daarnaast is een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel gewenst en moet je goed kunnen samenwerken in verschillende disciplines. Verder moet je communicatief vaardig zijn voor deze functie. Tenslotte moet je als professional kunnen beschikken over een goed organiserend vermogen, waarbij je zich moet houden op zowel het resultaat als de uitvoering van een project.

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-elektrotechniek/lead-engineer-elektrotechniek