Elektro Magazijn
Image default
Mode en Kleding

Kiezen voor slow fashion

Duurzame of slow fashion stimuleert het gebruik van lokaal geproduceerde, biologisch afbreekbare stoffen die weinig tot geen nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Zo kunnen deze stoffen uiteindelijk weer terugkomen in het ecosysteem, als je ze eenmaal draagt. Als het textiel teruggaat naar de aarde en niet op de vuilnisbelt belandt, zal het minder verspilling veroorzaken. Daarom moet je als bewuste consument ervoor zorgen dat je duurzame kleding van milieuvriendelijke stoffen koopt van merken die zich bewust zijn van hun ecologische voetafdruk. 

Merken die ethisch verantwoord zijn wat betreft hun impact op het milieu betalen ook veel aandacht aan een eerlijke vergoeding voor hun werk. Zoals gezegd, werken de arbeiders in veel kledingfabrieken in arme landen voor lage lonen onder zeer slechte omstandigheden.

Dus je wilt dat je kleding wordt geproduceerd door mensen die bijna als slaven werken? Als het antwoord nee is, dan moet je het langzamer aan doen, minder kopen en je gaan richten op het kopen van fair fashion. Zorg ervoor dat je aankopen geen negatieve invloed hebben op het leven van andere mensen. Verschillende grote, snelwerkende merken zijn beschuldigd van bezuinigingen en oneerlijke arbeid. Door te kiezen voor duurzame of milieuvriendelijke modemerken, steun je het idee van een eerlijk loon.

Veel bronnen definiëren trage mode door te beschrijven wat het niet is. Zo is slow fashion de tegenpool van fast fashion. Je ziet ook een verscheidenheid aan definities voor slow fashion, omdat het een dynamisch en evoluerend concept is geweest in de afgelopen decennia.